Najlepsze budyniowe ciasto bez pieczenia. Zrobisz je szybko i bez wysiłku
Ciasto bez pieczenia łączące w sobie delikatny krem budyniowy i chrupiące ciasteczka skusi niejednego łasucha. Prosty w przygotowaniu deser wymaga jedynie kilku składników i odrobiny cierpliwości podczas przyrządzania. Musicie spróbować — jest znakomity.
Przepis na ciasto bez pieczenia z budyniem
Składniki:
- 180 g cukru (opcjonalnie)
- 3 opakowania budyniu o masie 40 g np. waniliowy, karmelowy i bananowy
- 1050 ml mleka lub napoju roślinnego
- ulubione herbatniki maślane lub wegańskie
- 250 ml śmietany kremówki lub mleka kokosowego z puszki
- czekolada mleczna lub gorzka
Jak zrobić smaczne ciasto bez pieczenia? Postawcie na krem budyniowy
Deser przygotowujemy z trzech smaków budyniu. Każdy z proszków rozprowadzamy wraz z 60 g cukru w 100 ml mleka lub napoju roślinnego. Jeśli kupiliśmy budynie ze słodzikiem, dodatek cukru pomijamy.
Osobno zagotowujemy 3 porcje nabiału — po 350 ml każda — i rozprowadzamy w nich poszczególne mieszanki, aż uzyskamy gładki budyń. Każdy przykrywamy folią spożywczą tak, aby stykała się ona z powierzchnią smakołyku — to zapobiegnie tworzeniu się charakterystycznej skorupki na powierzchni.
Wszystko studzimy przez godzinę w lodówce. W formie układamy pierwszą warstwę ciasteczek. Na niej rozsmarowujemy pierwszy budyń. Czynności powtarzamy z pozostałymi smakami, kończąc z wierzchem z ciasteczek. Ciasto bez pieczenia wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie dekorujemy je ubitą na sztywno śmietanką i obsypujemy posiekaną lub startą na tarce czekoladą. Chłodzimy jeszcze przez 2-3 godziny. Podajemy do kawy. Smacznego.
Wskazówki dotyczące przyrządzenia ciasta bez pieczenia
Deser z ciasteczkami można bez trudu przyrządzić w wersji roślinnej. Zdecydowana większość sprzedawanych w sklepach proszków budyniowych jest wegańska. Wystarczy zatem przygotować je z wykorzystaniem napoju roślinnego — najlepiej sojowego, który ma skład najbardziej zbliżony do krowiego.
Kremówkę użytą do pokrycia wierzchu przysmaku można zastąpić mleczkiem kokosowym, które po dobrym schłodzeniu również ubijemy na delikatny i odpowiednio sztywny krem. Ponieważ smak kokosa będzie wyczuwalny, polecamy postawić na budyń kakaowy i malinowy — te smaki będą lepiej pasowały niż banan czy karmel.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy elegancką wersję klasycznej szarlotki. Być może skusi was też prosty patent na niewymagające użycia piekarnika tiramisu.