Najlepszy, sprawdzony przepis szefów kuchnii na idealnie kremowy sernik. Zakochasz się w jego smaku
Dziś przedstawiamy Wam przepis na sernik. Wydawać by się mogło, że to receptura jedna z wielu, jednak nic bardziej mylnego. Nasz sernik jest idealnie kremowy, wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Nie jest upieczony z tradycyjnego twarogu, a z odpowiednio dobranych proporcji ricotty, mascarpone oraz serka kremowego, co czyni z niego wyjątkowy deser.
Sernik kremowy piecze się na spodzie z ciasteczek wymieszanych roztopionym masłem. Na tę bazę możecie wybrać słodkie herbatniki, lub lekko słonawe ciasteczka owsiane. Na cokolwiek się zdecydujecie, Wasz sernik będzie smakował wprost nieziemsko.
Wszystkie składniki na kremowy sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Zadbaj więc, aby wyjąć je z lodówki na 2-3 godziny przez przystąpieniem do przygotowywania ciasta. Nie podgrzewaj jajek ani serków na kuchence, ale pozwól im naturalnie nabrać odpowiedniej temperatury.
Przepis na nieziemski kremowy sernik
Składniki:
1/2 kg śmietankowego serka typu Philadelphia
250 g serka mascarpone
250 g ricotty
3 jajka
1 szklanka cukru
1/3 szklanki kefiru
łyżeczka soku z cytryny
200 g ciastek owsianych lub herbatników
2 łyżki masła
Jak upiec idealny kremowy sernik
Przygotuj spód na sernik: ciastka zblenduj w mikserze lub pokrusz drobno np. za pomocą wałka lub tłuczka. W garnuszku rozpuść masło. Połącz tłuszcz z ciasteczkami, a następnie uzyskaną masą wyłóż równomiernie tortownicę. Odstaw do ostygnięcia.
Serki dokładnie ze sobą wymieszaj. Postaraj się rozcierać je ze sobą w taki sposób, aby do masy na sernik dostało się jak najmniej powietrza. Następnie dodaj cukier i jajka, ubijaj całość mikserem jedynie przez tyle czasu, ile potrzebne jest do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec wlej kefir oraz łyżkę soku z cytryny i wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łyżki.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj szeroką formę z wrzącą wodą, do której wstawisz tortownicę z sernikiem. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik będzie piekł się równomiernie, a po wystudzeniu nie będzie pękał. Aby zapewnić szczelność tortownicy, zabezpiecz jej brzegi folią aluminiową.
Sernik wstaw do formy z wodą umieszczonej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i trzymaj ciasto w piekarniku przez 60 minut. Po godzinie ponownie zmniejsz temperaturę, tym razem do 100 stopni, i piecz jeszcze przez kwadrans. W czasie pieczenia nie otwieraj drzwiczek piekarnika.
Gotowy sernik poznasz po jego ściętej górnej warstwie. Wyłącz wtedy grzanie i pozwól, aby sernik doszedł w stygnącym piekarniku. Po całkowitym wystygnięciu przełóż ciasto do lodówki na kilka godzin. Przygotowanie kremowego sernika wymaga nieco cierpliwości, jednak gwarantujemy, że zostanie ona nagrodzona wraz z pierwszym kęsem tego niezwykłego deseru. Wypróbuj pyszny, jesienny sernik na zimno. Wielbiciele klasyki stracą głowę dla sernika z rodzynkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Roma dusi gołąbki do perfekcji. Na kapuście zna się lepiej niż Gessler i Kuroń razem wzięci
Dlaczego warto włożyć liść laurowy do opakowania z mąką? Efekt zachwyci każdego
Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę