Najlepszy możliwy sposób na wykorzystanie z mięsa rosołu. Zrobisz z niego danie jak z restauracji
Pomysłowe wykorzystanie mięsa z rosołu może być niemałą zagwozdką. W pewnym momencie znane opcje wyczerpują się i do kuchni wkrada się nuda. Postaramy się wprowadzić nieco kolorytu do gotowania i zaprezentujemy przepis na smaczną przekąskę prosto z Brazylii. Składa się ona z gotowanego mięsa kurczaka owiniętego w chrupiące ciasto.
Sakiewki wypełnione mięsem z rosołu smaży się na głębokim tłuszczu. Dzięki temu potrawa ma piękny złocisty kolor oraz chrupiącą skorupkę. Farsz pełen jest niezwykle aromatycznych przypraw. Wypróbuj ten niebanalny przepis i zaskocz swoich domowników egzotyczną potrawą.
Przepis na brazylijskie sakiewki z mięsem z rosołu
Składniki na ciasto:
2 szklanki rosołu
250 g mąki
50 g masła
Składniki na farsz:
mięso z kurczaka z gotowania rosołu (obrane ze skóry i kości)
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta chili
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 opakowanie serka śmietankowego typu philadelphia
1 pęczek szczypiorki
sól do smaku
Składniki do panierowania:
jajko
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
Przekąska z mięsa z rosołu krok po kroku
Do garnka wlej 2 szklanki rosołu i dodaj do niego masło. Składniki podgrzewaj do momentu, aż tłuszcz całkowicie się rozpuści. Następnie do naczynia przesiewaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając, do momentu otrzymania gęstego jednolitego ciasta. Masę jeszcze przez kilka chwil podgrzewaj mieszając, po czym odstaw ją do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj do niego posiekaną drobno cebulę i czosnek. Warzywa podsmaż, następnie dopraw je słodką papryką oraz chili. Na koniec do zawartości patelni dołóż posiekane drobno mięso z rosołu.
Farsz do brazylijskich sakiewek wymieszaj z koncentratem pomidorowym i podsmażaj całość jeszcze przez chwilę. Następnie zdejmij patelnię z ognia, dopraw mięso za pomocą soli i odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu mięso z rosołu wymieszaj z serkiem śmietankowym. Dodaj do niego także drobno posiekany szczypiorek.
Z przygotowanego wcześniej i ostudzonego ciasta formuj niewielkie kulki. Każdą z nich rozpłaszczaj w dłoniach na cienki placek. Na środek nakładaj porcję farszu i zamykaj całość w kształt przypominający pieroga. Na koniec formuj z niego stożkowatą sakiewkę.
Wszystkie sakiewki z mięsem z rosołu opanieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej. W głębokim garnku dobrze rozgrzej olej rzepakowy. Przekąski smaż w tłuszczu do momentu, aż będą ładnie zrumienione.
Gotowe kieszonki z mięsem z rosołu wyławiaj z garnka. Odsącz je za pomocą ręcznika papierowego. Przed podaniem pozwól przekąsce odrobinę przestygnąć. Potrawa doskonale smakuje podana z ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną. Sałatka z mięsem z rosołu to idealny sposób na jego zagospodarowanie. Domownicy zaniemówią po skosztowaniu tego kanapkowego specjału.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do pączków. Są lekkie i puszyste
Zapomnij o moczeniu w cebuli i mleku. Jest 100 razy lepszy patent na schabowe
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama