Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kremowy, zaskakujący sernik dodatkiem gotowanego budyniu

Kremowy, zaskakujący sernik dodatkiem gotowanego budyniu

Sernik z dodatkiem gotowanego budyniu i jagód
canva/Darius Dzinnik

Sernik jest jednym z ciast, które doczekało się wielu różnych wersji. Dodajemy do niego rozmaite składniki, dzięki którym delikatny ser nabiera charakteru. Przyrządźcie je z ugotowanym budyniem i jagodami, a wasi goście z pewnością poproszą o dokładkę.

Budyń może być samodzielnym deserem lub dodatkiem, który uzupełni inne słodkości np. rogaliki czy szarlotkę. Tym razem wykorzystamy go do przygotowania wybornego sernika. W przeciwieństwie do wielu innych, w naszym przepisie użyjemy ugotowanego mlecznego rarytasu. Spróbujcie koniecznie, jak smakuje tak przyrządzone ciasto serowe.

Przepis na pyszny sernik z gotowanym budyniem

Składniki na masę serową:

  • 1 kg dobrze zmielonego twarogu

  • 600 ml mleka

  • 3 opakowania budyniu waniliowego

  • 4 jaja

  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • pół szklanki cukru pudru

  • 4 łyżki cukru

  • 1 szklanka jagód

Składniki na ciasto:

  • 1 jajo

  • 150 g mąki

  • 100 g margaryny

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie masy serowej:

400 ml mleka zagotowujemy 4 łyżkami cukru. W pozostałych 200 ml płynu rozprowadzamy dwa opakowania budyniu. Do gotującego się mleka wprowadzamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy.

Masę podgrzewamy jeszcze przez chwilę, cały czas ją mieszając. Tak przygotowany budyń studzimy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

W dużej misce umieszczamy schłodzony budyń, twaróg cukier puder, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną oraz pozostały budyniowy proszek. Wbijamy jajko i ucieramy wszystkie składniki na jednolitą masę.

Przygotowanie ciasta:

Margarynę siekamy na dużej desce lub stolnicy. Dodajemy do niej cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie sprawnie zagniatamy ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem od pieczenia lub smarujemy je masłem.

Pokrywamy je przygotowanym wcześniej ciastem. Wyrównujemy jego powierzchnię i przelewamy na nie masę serową. Wierzch pokrywamy owocami. Sernik wstawiamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika.

Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Ciasto pieczemy przez około 2 godziny. Następnie studzimy je na kratce i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem wierzch możemy posypać cukrem pudrem.

Sernik z budyniem
Sernik z budyniem doskonale smakuje z dodatkiem jagód

Źródło zdjęcia: canva/Richard Ernest Yap

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: eksplozjasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram