Smakosze.pl
wątróbka smażona

canva/zeleno

Najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę

23 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Ci, co raz spróbowali wątróbki, wiedzą jak potrafi być smaczna. Miękka i kremowa wprost rozpływa się w ustach. Podajemy wam najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę. Będzie szybkim i tanim daniem obiadowym.

Wątróbka ma swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy przepadają za jej kremowym smakiem, chętnie przygotowują z niej dania obiadowe, dodają ją też do pasztetów. Innym nie odpowiada smak podrobów i nie wyobrażają sobie ich jedzenia.

Wątróbka ma jednak wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem żelaza, więc jest wskazana przy skłonnościach do anemii. Zawiera też dużo witamin z grupy B. Jest też bogata w witaminę A, co jest jej zaletą i wadą jednocześnie. To dlatego, że zawiera jej na tyle dużo, że jedząc zbyt często wątróbkę, możemy tę witaminę przedawkować. A nadmiar witaminy A w organizmie obciąża wątrobę.

Wątróbki nie zaleca się więc jeść zbyt dużo ani zbyt często. Także dlatego, że należy do podrobów, a więc zawiera sporo cholesterolu i jest ciężkostrawna. Jednak raz na jakiś czas warto podelektować się jej smakiem.

Najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę

Składniki:

  • 40 dag wątróbki drobiowej

  • 2 cebule

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżki mąki

  • sól, pieprz

Projekt bez tytułu - 2021-10-23T190202.408

Jak wybrać w sklepie najlepszą kiełbasę?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie wątróbki

Wątróbkę opłucz, osusz, oczyść z błonek. Podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę, przesmaż na oleju. Gdy cebula zacznie się lekko rumienić, zdejmij ją z patelni.

Wątróbkę panieruj w mące i kładź na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (uważaj, będzie pryskać). Obsmaż ją ze wszystkich stron, potem dodaj cebulę, przesmaż, mieszając.

Patelnię z wątróbką i cebulą przykryj i duś na małym ogniu ok. 15 minut. Co jakiś czas zamieszaj, na koniec potrawę oprósz solą i pieprzem.

Wskazówka: Jeśli chcesz nieco odmienić smak wątróbki, dodaj do niej też pokrojone jabłko i oprósz całość oregano.

Po więcej inspiracji na dania z wątróbką zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na wątróbkę z dodatkiem powideł śliwkowych, a także dowiesz się, jak przygotować kurczaka faszerowanego wątróbką.

smażenie cebuli

smażenie cebuli

Źródło zdjęcia: canva/Multiart

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Czytaj więcej >
Kluski szare

Przepisy

Kultowe szare kluski według sekretnej receptury babci

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa solferino - przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
wypieki z ciasta francuskiego

Przepisy

Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje

Czytaj więcej >
ciasto Bounty

Przepisy

Obłędnie pyszne i proste kokosowe ciasto bounty

Czytaj więcej >
syrop z imbiru i kurkumy

Przepisy

Domowy syrop z imbiru z dodatkiem kurkumy

Czytaj więcej >