Najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę
![wątróbka smażona](https://images.iberion.media/images/1920/3_Vo2_Vw6_Ki2eai_Z_Xy_YOPI_7b_Projekt_bez_tytulu_2021_10_23_T173813_865_3f66d57c69.jpg)
Ci, co raz spróbowali wątróbki, wiedzą jak potrafi być smaczna. Miękka i kremowa wprost rozpływa się w ustach. Podajemy wam najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę. Będzie szybkim i tanim daniem obiadowym.
Wątróbka ma swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy przepadają za jej kremowym smakiem, chętnie przygotowują z niej dania obiadowe, dodają ją też do pasztetów. Innym nie odpowiada smak podrobów i nie wyobrażają sobie ich jedzenia.
Wątróbka ma jednak wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem żelaza, więc jest wskazana przy skłonnościach do anemii. Zawiera też dużo witamin z grupy B. Jest też bogata w witaminę A, co jest jej zaletą i wadą jednocześnie. To dlatego, że zawiera jej na tyle dużo, że jedząc zbyt często wątróbkę, możemy tę witaminę przedawkować. A nadmiar witaminy A w organizmie obciąża wątrobę.
Wątróbki nie zaleca się więc jeść zbyt dużo ani zbyt często. Także dlatego, że należy do podrobów, a więc zawiera sporo cholesterolu i jest ciężkostrawna. Jednak raz na jakiś czas warto podelektować się jej smakiem.
Najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę
Składniki:
40 dag wątróbki drobiowej
2 cebule
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Przygotowanie wątróbki
Wątróbkę opłucz, osusz, oczyść z błonek. Podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę, przesmaż na oleju. Gdy cebula zacznie się lekko rumienić, zdejmij ją z patelni.
Wątróbkę panieruj w mące i kładź na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (uważaj, będzie pryskać). Obsmaż ją ze wszystkich stron, potem dodaj cebulę, przesmaż, mieszając.
Patelnię z wątróbką i cebulą przykryj i duś na małym ogniu ok. 15 minut. Co jakiś czas zamieszaj, na koniec potrawę oprósz solą i pieprzem.
Wskazówka: Jeśli chcesz nieco odmienić smak wątróbki, dodaj do niej też pokrojone jabłko i oprósz całość oregano.
Po więcej inspiracji na dania z wątróbką zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na wątróbkę z dodatkiem powideł śliwkowych, a także dowiesz się, jak przygotować kurczaka faszerowanego wątróbką.
![smażenie cebuli](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/1iSLfGZgjPGllIhPuqzKbM/7c1d30f2883413b3d1b9b78006481c44/Projekt_bez_tytu_u_-_2021-10-23T174556.793.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Multiart
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![tilapia](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_7a34c8e625.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![Bałtyk](https://images.iberion.media/images/origin/Baltyk_c21fdd6251.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![folia aluminiowa w garnku](https://images.iberion.media/images/origin/sztuczka_kuchenna_59d2eeba38.jpg)
![Mateusz Morawiecki / Igrzyska Olimpijskie](https://images.iberion.media/images/origin/Mateusz_Morawiecki_Igrzyska_Olimpijskie_b19f0c5636.jpg)
![Kobieta je marchewkę](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_je_marchewke_07c2211d37.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Dariusz Standerski](https://images.iberion.media/images/origin/Dariusz_Standerski_fot_Wojciech_Olkusnik_East_News_DALL_E_20f06e8c89.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Rafał Brzoska: CEO InPost](https://images.iberion.media/images/origin/brzoska_armia_2314791951.jpg)
![seniorzy pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_27_T092018_666_11d3bd2ade.png)
![Czy w czasie L4 można zmienić miejsce pobytu?](https://images.iberion.media/images/origin/1_9b72bfef26.jpg)
![Igrzyska Olimpijskie gość](https://images.iberion.media/images/origin/Igrzyska_Olimpijskie_gosc_d4176faf22.jpg)