Smakosze.pl
Kotlety schabowe z wyjątkowym dodatkiem

Canva / A_Lein

Najlepszy wiosenny dodatek do kotletów schabowych

11 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Kotlety schabowe w Polsce owiane są szczególną sławą i zna je właściwie każdy. Zazwyczaj podajemy je z mizerią bądź buraczkami, jednak wiosną nie ma lepszego dodatku niż młoda, zasmażana kapusta.

Przepyszne kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Mięsny specjał już sam w sobie jest nie lada pokusą dla smakoszy, jednak równie istotne są odpowiednie dodatki. Warto postawić na fantastyczną zasmażaną młodą kapustę.

Kotlety schabowe wiele zyskają za sprawą zasmażanej kapusty

Nie da się ukryć, że kotlety schabowe zaliczają się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby je z miłą chęcią. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na soczyste kotlety schabowe.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Tym razem nasza uwaga skupi się na dodatku w postaci zasmażanej młodej kapusty. Za jej sprawą obiad będzie jeszcze lepszym kulinarnym doznaniem, któremu nie będą mogli się oprzeć nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy.

Młoda kapusta w tej wyśmienitej odsłonie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy powinien bez najmniejszych problemów poradzić sobie z niniejszą recepturą. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.

image (2)

Jak ekspresowo rozmrozić rybę?

CZYTAJ DALEJ
  • główka młodej zielonej kapusty

  • sól i pieprz

  • 200 ml bulionu

  • 150 g parzonego boczku

  • 10 ml miodu

  • 15 ml soku z cytryny

  • 15 g masła

  • 15 g mąki

  • pęczek koperku

Banalny przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem

Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i kroimy ją na 4 części. Warzywo płuczemy w zlewie. Następnie musimy je posiekać. Tak przygotowaną kapustę umieszczamy w garnku i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Młoda kapusta

Młoda kapusta

(Canva / joannawnuk)

Do garnka dodajemy bulion i miód. Całość należy zagotować. Kapustę podgrzewamy przez około 10 minut. Od czasu do czasu ją mieszamy. Pod koniec gotowania smakołyk wzbogacamy o sok z cytryny.

Kiedy nasza kapusta się gotuje, możemy od razu przygotować boczek. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, wówczas dodajemy do niego masło i mąkę. Całość smażymy przez koło 2 minuty.

Do boczku stopniowo wlewamy zalewę z kapusty. Po kilku minutach zawartość patelni łączymy z ugotowaną kapustą. Mieszankę podgrzewamy. Pod koniec wszystko doprawiamy posiekanym koperkiem. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, że do supermarketów trafi aż 156 ton kapusty. To dobra okazja, by się w nią zaopatrzyć.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy.

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina Szmulewicz

Główna wydawczyni portalu Smakosze.pl i pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

grzyby

Przepisy

Nieziemsko pyszne grzyby po grecku w słoikach na całą zimę

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem w środku

Czytaj więcej >
ciasto kukułka

Przepisy

Aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka - błyskawiczny deser

Czytaj więcej >

Przepisy

Błyskawiczna kolacja dla całej rodziny - parówki w cieście z warzywami

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie jak chmurka naleśniki o smaku waniliowego budyniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Tradycyjny przepis na pasztet z królika według babci Anieli

Czytaj więcej >