Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najpierw wkłada do piekarnika, a później do garnka. Leczo Wachowicz jest inne niż wszystkie

Najpierw wkłada do piekarnika, a później do garnka. Leczo Wachowicz jest inne niż wszystkie

Leczo z pieczonych warzyw
canva/badmanproduction; IG/ewawachowicz

Leczo można przygotować również w piekarniku. Nie wymagający pilnowania patelni patent Ewy Wachowicz spodoba się tym, którzy lubię sprawne gotowanie. Warzywa będą chrupiące, a pieczarki i kiełbasa aromatyczne. Czego chcieć więcej?

Leczo z pieczonych warzyw jest proste

Jeśli nie macie ochoty podsmażać po kolei wszystkich składników i pilnować czy czasem nic się nie przypala, koniecznie spróbujcie leczo w wykonaniu Miss Polski. Wystarczy rozdrobnić warzywa, kiełbasę oraz pieczarki i zapiec wraz z sosem pomidorowym. Wychodzi przepysznie.

Składniki:

  • 500 g ulubionej kiełbasy
  • 6 różnokolorowych papryk
  • 150-200 g pieczarek
  • 2 spore cebule
  • 7 ząbków czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • sól w ilości do smaku
  • masło klarowane

Ewa Wachowicz do smarowania używa masła, ale można też postawić na olej rzepakowy, oliwę z oliwek lub margarynę. Wtedy zrobicie danie wegańskie. Instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

Papryki na leczo nie kroimy drobno.jpg
canva/Ivan-balvan
Zielarka pokazała przepis na odchudzającą herbatę. Niebywałe, z czego ją robi

Jak zrobić leczo z pieczonych warzyw? Ewa Wachowicz pokazała przepis

Zaczynamy od umycia i oczyszczenia papryk. Następnie kroimy je w kostkę. Pieczarki również oczyszczamy, po czym kroimy w plastry. Siekamy czosnek, a cebulę tniemy w piórka. Wszystkie składniki wrzucamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Oprószamy papryką słodką i ostrą oraz solimy. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i dokładnie mieszamy. Pieczemy bez przykrycia w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po 20-25 minutach wlewamy przecier pomidorowy. Przykrywamy i kontynuujemy przyrządzanie w zadanej temperaturze przez kolejne 25 minut.

Jak podać leczo z pieczonych warzyw?

Gotową potrawę układamy na talerzach i posypujemy natka pietruszki. Świetnie smakuje ze świeżym razowym pieczywem lub kaszą gryczaną. Jeśli lubimy, można oprószyć czarnym pieprzem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na leczo. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować bezmięsną odsłonę z ciecierzycą. Być może też skusi was wersja z udkiem kurczaka od Jakuba Kuronia.

Leczo z pieczonych warzyw jest pyszne.jpg
canva/Dar1930

Źródło: ewawachowicz