Największy błąd podczas robienia klusków śląskich
Kluski śląskie nie są skomplikowane, choć wymagają nieco włożonego czasu, aby się nimi cieszyć. Jednym z największych błędów podczas ich przygotowania, jest rozdrobnienie ziemniaków tłuczkiem. Ta metoda pozostawia dużo grudek, przez co ciasto będzie trudne w zagnieceniu. Zamiast tłuczka użyj praski do ziemniaków.
Kluski śląskie sprawdzają się najlepiej w towarzystwie gęstych i zawiesistych sosów. Z kluskami świetnie smakuje sos z duszoną wołowiną oraz sos grzybowy z suszonych leśnych grzybów. Równie dobrze można kluski również podać ze zwykłym roztopionym masłem.
Po ugotowaniu ziemniaków konieczne jest ich rozbicie, aby łatwo połączyły się z mąką i jajkiem. Pod żadnym pozorem nie używaj w tym celu tłuczka, ponieważ ilość grudek skutecznie przeszkodzi ci w wyrobieniu elastycznej masy. Do klusek śląskich nadaje się jedynie praska do ziemniaków.
Przepis na kluski śląskie
Składniki:
1 kg ziemniaków
200 g skrobi ziemniaczanej
1 średnie jajko
pół płaskiej łyżeczki soli
Kartofle obierz ze skórki, umyj pod bieżącą wodą i ugotuj w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę wprost do miski. Wyrównaj je, podziel na 4 części i jedną z nich przełóż na bok. W puste miejsce wsyp skrobie ziemniaczaną.
Do miski wbij jajko, wsyp sól i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli za mocno lepi się do dłoni, dosyp nieco skrobi. Po uzyskaniu elastycznego ciasta uformuj z niego rolkę o średnicy około 3 cm i pokrój ją na pojedyncze kawałki.
Z każdego kawałka zrób kulę i kciukiem wykonaj w każdej z nich wgłębienie. W garnku zagotuj wodę z dużą ilością soli. Wrzucaj do niej uformowane kluchy partiami. Po wypłynięciu ich na powierzchnie gotuj je jeszcze 3 minuty. Smacznego.
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać idealne kluski śląskie w łatwy sposób. Ten tekst poświęcony został przepisowi na ekspresowe kluski śląskie.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: picantecooking; kurkanielotka