Smakosze.pl

YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Nastaw w sobotę i będzie gotowy na niedzielę. Rosół Strzelczyka to mistrzostwo. Nie uwierzysz, jak go robi

30 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Rosół ma szczególne miejsce w polskiej kuchni. Receptury na tę wyjątkową zupę bywają przekazywane z pokolenia na pokolenie. Swój sposób na rosół ma też Tomasz Strzelczyk. Polecamy znakomity przepis od znanego kucharza na rewelacyjny rosół, który robi w nietypowy sposób.

Rosół, czyli nie tylko zupa

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Fantastycznie smakuje, rozgrzewa i syci. Jego smak z nostalgią się wspomina, gdy nie mamy możliwości zjedzenia rosołu. Tę aromatyczną zupę podaje się też podczas przeziębień. 

Znakomicie rozgrzewa i sprawia, że łatwiej nam wrócić do zdrowia. Gotowanie rosołu to nie błahostka. Dobór mięs, warzyw i czas poświęcony gotowaniu tej zupy, ma znaczenia. My polecamy przepis Tomasza Strzelczyka na rosół. Znany kucharz gotuje go całą noc w piekarniku. 

rosół
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
seitan

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić rosół od Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 4 l zimnej wody
  • kurczak
  • kawałek kaczki
  • kawałek wołowiny
  • kilka kurzych łapek
  • włoszczyzna
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • gałązki lubczyku
  • makaron

Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Marchewki przekrójmy i dołóżmy podpieczoną cebulę. Teraz dajemy ziele angielskie, suszone grzyby, pieprz czarny, sól. Wszystko zalewamy zimną wodą. 

Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika na 15 godzin. Urządzenie nastawiamy na 115 stopni. Tomasz Strzelczyk robi też makaron. Do 300 g mąki pszennej wbijamy 3 jajka, ciasto wyrabiamy i dodajemy 2 łyżki roztopionego masła. Ciasto odstawiamy na 20 minut.

Rosół od Strzelczyka, czyli zrób makaron

Po 20 minutach ciasto na makron rozwałkowujemy. Przecieramy mąką i zwijamy rulonik. Kroimy go w paseczki. Makaron wrzucamy na wrzątek i mieszamy. Gotujemy około 4 minuty. Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą. 

Rosół po 15 godzinach jest gotowy. Podajemy go z makaronem i dokładamy wołowinę oraz marchewkę. Możemy posypać natką pietruszki. Pisaliśmy o rosole od Ewy Wachowicz. Radziliśmy też, w jaki sposób gotować rosół. Pod przykryciem czy bez niego. 

rosół
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA

kotlety schabowe

To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia

CZYTAJ DALEJ
pytania o dietę

Dietetyk zaczął wypytywać przechodniów jak w Milionerach. Na pytaniu za 100 zł każdy by poległ

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >