Nastaw w sobotę i będzie gotowy na niedzielę. Rosół Strzelczyka to mistrzostwo. Nie uwierzysz, jak go robi
Rosół ma szczególne miejsce w polskiej kuchni. Receptury na tę wyjątkową zupę bywają przekazywane z pokolenia na pokolenie. Swój sposób na rosół ma też Tomasz Strzelczyk. Polecamy znakomity przepis od znanego kucharza na rewelacyjny rosół, który robi w nietypowy sposób.
Rosół, czyli nie tylko zupa
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Fantastycznie smakuje, rozgrzewa i syci. Jego smak z nostalgią się wspomina, gdy nie mamy możliwości zjedzenia rosołu. Tę aromatyczną zupę podaje się też podczas przeziębień.
Znakomicie rozgrzewa i sprawia, że łatwiej nam wrócić do zdrowia. Gotowanie rosołu to nie błahostka. Dobór mięs, warzyw i czas poświęcony gotowaniu tej zupy, ma znaczenia. My polecamy przepis Tomasza Strzelczyka na rosół. Znany kucharz gotuje go całą noc w piekarniku.
Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchniJak zrobić rosół od Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 4 l zimnej wody
- kurczak
- kawałek kaczki
- kawałek wołowiny
- kilka kurzych łapek
- włoszczyzna
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- gałązki lubczyku
- makaron
Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Marchewki przekrójmy i dołóżmy podpieczoną cebulę. Teraz dajemy ziele angielskie, suszone grzyby, pieprz czarny, sól. Wszystko zalewamy zimną wodą.
Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika na 15 godzin. Urządzenie nastawiamy na 115 stopni. Tomasz Strzelczyk robi też makaron. Do 300 g mąki pszennej wbijamy 3 jajka, ciasto wyrabiamy i dodajemy 2 łyżki roztopionego masła. Ciasto odstawiamy na 20 minut.
Rosół od Strzelczyka, czyli zrób makaron
Po 20 minutach ciasto na makron rozwałkowujemy. Przecieramy mąką i zwijamy rulonik. Kroimy go w paseczki. Makaron wrzucamy na wrzątek i mieszamy. Gotujemy około 4 minuty. Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Rosół po 15 godzinach jest gotowy. Podajemy go z makaronem i dokładamy wołowinę oraz marchewkę. Możemy posypać natką pietruszki. Pisaliśmy o rosole od Ewy Wachowicz. Radziliśmy też, w jaki sposób gotować rosół. Pod przykryciem czy bez niego.
Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA