Smakosze.pl

Canva / WDnet Studio

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

29 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Racuchy drożdżowe są idealną słodką przekąską, zarówno na ciepło jak i po ostygnięciu. Znamy sposób jak sprawić, aby były jeszcze lepsze. Wystarczy, że dodasz do ciasta 2 pokrojone drobno banany. Słodki owoc nada placuszkom wyjątkowej soczystości, a także przyjemnego bananowego posmaku.

Przygotowanie racuchów z bananami najlepiej zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Pamiętaj, że przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga odpowiedniego czasu. Zarezerwuj 15 minut na rozruch drożdży i ok 60-90 minut na wyrośnięcie ciasta. Wyśmienity smakołyk wart jest każdej minuty oczekiwania.

Przepis na puszyste racuchy drożdżowe z bananami

Składniki:
  • 30 g świeżych drożdży

  • 400 ml ciepłego mleka

  • 1 jajko

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 łyżki cukru

  • 2 dojrzałe banany

  • szczypta soli

  • tłuszcz do smażenia

  • cukier puder do podania

Jak usmażyć cudownie puchate racuchy?

Mąkę oraz sól do racuchów przesyp do miski i wymieszaj. Uformuj dołek, włóż do niego pokruszone drożdże i zasyp je cukrem. Całość zalej 1/2 szklanki ciepłego mleka, przykryj i odstaw na bok na 10-15 minut.

Po upływie tego czasu do miski wlej resztę mleka, wbij jajko i wymieszaj składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Banany obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj owoce do ciasta i jeszcze raz wymieszaj składniki. Odstaw wszystko pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Po upływie tego czasu ciasto na racuchy przemieszaj łyżką. Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz. Porcje ciasta nakładaj za pomocą łyżki i smaż z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placuszki odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj oprószone cukrem pudrem. Błyskawiczne racuchy z 2 składników to idealna propozycja dla wszystkich zabieganych . Sprawdź dlaczego warto włączyć banany do codziennego jadłospisu .

banany

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]