Natnij cukinię i wsadź w nią czosnek. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłam
Ruszył sezon na przetwory. W słoiczkach zamykamy rozmaite warzywa i owoce. Warto pamiętać o cukinii i zrobić ją w wyjątkowy sposób. Nadziewane warzywa w wyśmienitej zalewie będą idealne na zimę. Przepis na przetwory z cukinii jest wart wypróbowania.
Przetwory z cukinii na zimę
Cukinię chętnie dodaję do surówek, zapiekanek, czy kotletów mielonych. Warto zrobić też przetwory z cukinii. Przepis, który chcę polecić, gwarantuje doskonały efekt. Cukinie nadziewam czosnkiem i zapiekam.
Potem umieszczam nadziewane cukinie w słoikach i zalewam aromatycznym sosem pomidorowym. Takie przetwory z cukinii będą smakować do obiadu i w formie przekąski. Dlatego polecam każdemu tę doskonałą recepturę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube koyden lezzetler. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Ten jogurtowiec robię ostatnio co niedziela. Wystarczą tylko 2 składnikiJak przygotować nadziewaną cukinię w zalewie?
Składniki:
- 2 kg niedużej cukinii
- 1 główka czosnku
- 2 ½ kg pomidorów
- 1 łyżka soli kamiennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie przetworów z cukinii zacznij od umycia cukinii i pomidorów. Z cukinii odetnij końcówki i natnij warzywo pionowo. W to miejsce włóż pokrojone na kawałki ząbki czosnku. Zrób tak ze wszystkimi cukiniami. Warzywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Cukinie posmaruj oliwą z oliwek. Warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 minut. W tym czasie przygotuj pomidorową zalewę. Pomidory pokrój na cząstki i zblenduj. Do sosu wlej oliwę z oliwek, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie sos zagotuj, wsyp sól i gotuj jeszcze 20 minut.
Najlepsza cukinia na zimę
Upieczone cukinie z czosnkiem ułóż pionowo w wyparzonych wcześniej litrowych słoikach. Wlej zalewę i zakręć słoiki. Przykryj je ściereczką i odstaw na noc. Przetwory z cukinii przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Możesz je podawać do kotletów mielonych oraz innych mięs. Cukinie nadziewane czosnkiem będą też pasować do surówek i jako przekąską. Taki smakołyk będzie jak znalazł na zimę. Dlatego wypróbuj ten przepis, bo naprawdę warto. Pisaliśmy o tym, jakiego warzywa nigdy nie dodawać do rosołu. Polecaliśmy przepis Tomasza Strzelczyk na pyszny i niskokaloryczny obiad.