Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Sałatka ziemniaczana z dodatkiem zdrowych liści wiosennych warzyw jest smaczna i zdrowa. Strzelczyk połączenie obfitujących w szereg składników odżywczych roślin takich jak szczaw, botwina czy sałata z młodą bulwą wykańcza lekkim sosem na bazie śmietanki. Danie smakuje znakomicie. Musicie spróbować.
Przepis na wyśmienitą sałatkę ziemniaczaną
Smaczne danie z wiosennej zieleniny i wczesnych ziemniaków posmakuje nawet wybrednym. Kompozycja jest sycąca, prosta w przygotowaniu i sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań z grilla, jak i każdego innego obiadu. Warto się skusić.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 mała czerwona cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- garść lubczyku
- 1 pęczek dymki z malutkimi cebulkami
- 1 mały pęczek botwinki
- 1 nieduży pęczek szczawiu
- kilka gałązek natki pietruszki lub koperku
- kilka liści sałaty karbowanej
- około 150 ml śmietanki
- sok z połowy dużej cytryny
- 3 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli + do gotowania
Jak zrobić znakomitą sałatkę ziemniaczaną? Strzelczyk zdradził swój przepis
Zaczynamy od umycia i obrania ziemniaków. Gotujemy je w osolonym wrzątku z dodatkiem delikatnie zmiażdżonych ząbków czosnku oraz garści lubczyku. Gdy już będą prawie miękkie — a patyczek jeszcze z trudem będzie zanurzał się w warzywie — przenosimy na sito i umieszczamy nad garnkiem z wrzątkiem po gotowaniu.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż całkowicie zmiękną, garnek wciąż trzymając na niewielkim ogniu. Cebulę, dymkę, botwinę oraz szczaw siekamy i wrzucamy do miski. Rwiemy liście sałaty i dorzucamy je do kompozycji. Miękkie ziemniaki kroimy na ćwiartki i dodajemy do sałatki ziemniaczanej.
Jak podać sałatkę ziemniaczaną?
Strzelczyk sporządza pyszny śmietanowy sos podczas gotowania ziemniaków. W misce dokładnie łączy 150 ml śmietany 30%, sok z cytryny, cukier, 1 płaską łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Odstawiamy całość, aż nieco zgęstnieje.
Gdy dodatek jest zbyt zwarty, dodaje więcej płynnego nabiału przed polaniem sałatki ziemniaczanej. Na koniec posypuje danie koperkiem lub natka pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smaczne sałatki. Koniecznie spróbujcie greckiej i pysznym, lekko słonym serem feta. Być może spodoba wam się też szopska z delikatnym nabiałem owczym.
Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA