Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie wyobrażam sobie lepszej jesiennej zupy. Rozgrzewa i syci każdego, 1 porcją najada się nawet mąż
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.10.2023 12:29

Nie wyobrażam sobie lepszej jesiennej zupy. Rozgrzewa i syci każdego, 1 porcją najada się nawet mąż

zupa cygańska
YouTube/@Czassmakosza

Jeśli lubicie zupy, które sycą i rozgrzewają, to ten przepis spełni wasze oczekiwania. Doskonała zupa cygańska jest idealna jako posiłek na chłodne dni. Rozgrzewa, jest pożywna i zawiera dużo warzyw, ale też mięsa. Koniecznie ugotujcie ją w swojej kuchni. 

Zupa cygańska nasyci i rozgrzewa

Jesienią wybieramy potrawy, które dodadzą nam energii, zapewnią sytość i rozgrzeją. Te zadania spełniają treściwe zupy, które smakują najlepiej o tej porze roku. Zdrowe, sycące i pełne wartościowych składników będą doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Gdy nadchodzą chłodne dni, to gotuję zupę cygańską.

Ta zupa pełna jest warzyw, przypraw i sycącego mięsa. Zupa cygańska rozgrzewa i syci jak żadna inna. Polecam przepis na tę smaczną zupę. Jest tak dobra, że bez dokładek się nie obejdzie. 

zupa cygańska
YouTube/@Czassmakosza
Od dawna nie gotuję ziemniaków w wodzie. Robię je w ten sposób, wychodzą 10 razy smaczniejsze

Jak ugotować zupę cygańską?

Składniki:

  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 100 g boczku
  • włoszczyzna
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ziemniaki
  • gałązka lubczyku
  • gałązka natki pietruszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Włoszczyznę kroimy na kawałki, solimy i wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody i dokładamy mięso. Gotujemy około 1 ½ godziny. Paprykę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. 

Dodajemy na patelnię cebulę i czosnek. Dorzucamy paprykę, dolewamy trochę wywaru z mięsa i zmniejszamy gaz. Dusimy kilka minut. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. 

Zupa cygańska rozgrzeje was jesienią

Z wywaru wyjmujemy warzywa i mięso. Do garnka dokładamy ziemniaki. Warzywa i mięso z wywaru kroimy w kostkę i dokładamy do garnka z gotującymi się ziemniakami. Dorzucamy też warzywa z patelni z boczkiem. 

Zupę doprawiamy przyprawami, gotujemy jeszcze kilka minut. Do śmietany dodajemy mąkę, dolewamy do niej nieco zupy i mieszamy. Wlewamy śmietanę do garnka. Zupa cygańska jest już gotowa do podania. Zastęp nam cały obiad, nasyci i świetnie rozgrzeje. Pisaliśmy o zupie idealnej na jesienne chłody. Polecaliśmy przepis na zupę lepszą od pomidorowej i ogórkowej. 

zupa cygańska .jpg
YouTube/@Czassmakosza

Źródło: YouTube/@Czassmakosza