Nie wyobrażam sobie lepszej jesiennej zupy. Rozgrzewa i syci każdego, 1 porcją najada się nawet mąż
Jeśli lubicie zupy, które sycą i rozgrzewają, to ten przepis spełni wasze oczekiwania. Doskonała zupa cygańska jest idealna jako posiłek na chłodne dni. Rozgrzewa, jest pożywna i zawiera dużo warzyw, ale też mięsa. Koniecznie ugotujcie ją w swojej kuchni.
Zupa cygańska nasyci i rozgrzewa
Jesienią wybieramy potrawy, które dodadzą nam energii, zapewnią sytość i rozgrzeją. Te zadania spełniają treściwe zupy, które smakują najlepiej o tej porze roku. Zdrowe, sycące i pełne wartościowych składników będą doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Gdy nadchodzą chłodne dni, to gotuję zupę cygańską.
Ta zupa pełna jest warzyw, przypraw i sycącego mięsa. Zupa cygańska rozgrzewa i syci jak żadna inna. Polecam przepis na tę smaczną zupę. Jest tak dobra, że bez dokładek się nie obejdzie.
Od dawna nie gotuję ziemniaków w wodzie. Robię je w ten sposób, wychodzą 10 razy smaczniejszeJak ugotować zupę cygańską?
Składniki:
- 300 g żeberek wieprzowych
- 100 g boczku
- włoszczyzna
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 4 ziemniaki
- gałązka lubczyku
- gałązka natki pietruszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Włoszczyznę kroimy na kawałki, solimy i wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody i dokładamy mięso. Gotujemy około 1 ½ godziny. Paprykę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.
Dodajemy na patelnię cebulę i czosnek. Dorzucamy paprykę, dolewamy trochę wywaru z mięsa i zmniejszamy gaz. Dusimy kilka minut. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Zupa cygańska rozgrzeje was jesienią
Z wywaru wyjmujemy warzywa i mięso. Do garnka dokładamy ziemniaki. Warzywa i mięso z wywaru kroimy w kostkę i dokładamy do garnka z gotującymi się ziemniakami. Dorzucamy też warzywa z patelni z boczkiem.
Zupę doprawiamy przyprawami, gotujemy jeszcze kilka minut. Do śmietany dodajemy mąkę, dolewamy do niej nieco zupy i mieszamy. Wlewamy śmietanę do garnka. Zupa cygańska jest już gotowa do podania. Zastęp nam cały obiad, nasyci i świetnie rozgrzeje. Pisaliśmy o zupie idealnej na jesienne chłody. Polecaliśmy przepis na zupę lepszą od pomidorowej i ogórkowej.
Źródło: YouTube/@Czassmakosza