Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nasze babcie do kotletów mielonych obowiązkowo dodają ten składnik. Dlatego wychodzą boskie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.01.2023 11:50

Nasze babcie do kotletów mielonych obowiązkowo dodają ten składnik. Dlatego wychodzą boskie

Nasze babcie do kotletów mielonych obowiązkowo dodają ten składnik. Dlatego wychodzą boskie
canva/alga38

Kotlety mielone według babcinej receptury wychodzą za każdym razem. Sekretem jest odpowiednio przygotowane mięso oraz dodatki. Babcie do masy i do tłuszczu do smażenia dodają czosnek. Kotlety po usmażeniu są soczyste i pełne smaku. Jesteśmy pewni, że dziś obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.

Zrezygnuj z gotowego mięsa mielonego kupionego w markecie. Najlepsze kotlety mielone przygotujesz z kawałka karkówki lub łopatki wieprzowej. Mięso musi mieć przerosty tłuszczu. To właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że mielone po usmażeniu są soczyste. Wieprzowinę zmiel w maszynce na małych oczkach.

Aby kotlety mielone wyszły puszyste, mięso po zmieleniu wyrabiaj ręcznie z dodatkiem odrobiny lodowatej wody. To skuteczny sposób na zmiękczenie wieprzowiny i wtłoczenie do masy pęcherzyków powietrza.

Babcie do kotletów mielonych dodają sporą ilość czosnku. 3 ząbki dodaj bezpośrednio do masy, a 2 przyrumień na patelni na tłuszczu. Olej, masło klarowane, czy smalec nabiorą aromatu, przez co mięso będzie smakować fantastycznie.

Babciny przepis na kotlety mielone. Sekretem smaku jest czosnek

Składniki:

  • 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej

  • duża cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • czerstwa kajzerka

  • duże jajko

  • mleko

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • łyżeczka soli

  • pieprz mielony

  • bułka tarta do panierki

  • 3 łyżki lodowatej wody

  • masło klarowane, smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić najlepsze kotlety mielone? Mięso po usmażeniu będzie soczyste i pełne smaku

Mięso umyj, oczyść, pokrój na kawałki, zmiel w maszynce i przełóż do miski. Wlej 3 łyżki lodowatej wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Kajzerkę pokrusz i zalej mlekiem. Na tarce zetrzyj cebulę, 3 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

Przygotowane składniki dodaj do mięsa razem z jajkiem, solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Całość wyrabiaj jeszcze chwilę, aż powstanie jednolita masa. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć dwa obrane ze skórki ząbki czosnku. Smaż, aż się przyrumienią i wyjmij je. Następnie na patelnię przełóż kotlety i smaż je po około 7 minut na stronę.

Nie ma lepszej kuchni od domowej, babcinej. Na obiad przygotuj również pierogi leniwe. Zamiast gotowych ciastek do kawy, postaw na domowy sernik. Będzie puszysty, nie popęka i nie opadnie.

kotlety mielone
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: