Smakosze.pl
pasta rybna

canva/arfo

Nietypowa pasta na kanapki z makreli i składnika - niespodzianki

8 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wędzoną makrelę zwykle jemy z pieczywem. Jednak będzie miała jeszcze pełniejszy smak, jeśli przygotujesz z niej pastę na kanapki. Tym razem proponujemy do niej dodać zaskakujący składnik, dzięki któremu całość nabierze wyjątkowego wyrazu.

Kanapkami z szynką czy serem z pewnością jesteś już znudzona. Jeśli chcesz urozmaicić ich smak sięgnij po pastę, np. rybną. Jest łatwa i szybka do przygotowania, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Zobacz jak przygotować to oryginalne smarowidło.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pastę na kanapki z makreli i oliwek

Składniki:

  • 1 wędzona makrela

  • 15 dag białego sera

  • 2 łyżki suszonych pomidorów z oliwy

  • 2 łyżki czarnych oliwek

  • pół cebulki

  • 3 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Kurczak w sosie

Pomysł na błyskawiczny obiad dla rodziny - kurczak w aksamitnym sosie

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie pasty z makreli

Makrelę oczyść ze skóry i ości, mięso włóż do miski. Dodaj pokruszony biały ser, składniki rozgnieć widelcem.

Suszone pomidory osącz z oliwy, pokrój w paski lub kostkę. Oliwki osącz, pokrój w krążki. Cebulkę obierz, pokrój w kostkę.

Rozdrobnione składniki dodaj do ryby i twarogu, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Połącz z majonezem.

Pastę podawaj z pieczywem, np. chlebem na zakwasie, pumperniklem. Doskonale też smakuje na krakersach.

makrela

makrela

Źródło zdjęcia: canva/ Darya Fedorova

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: niecodziennikpary

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >