Nietypowa pasta na kanapki z makreli i składnika - niespodzianki
Wędzoną makrelę zwykle jemy z pieczywem. Jednak będzie miała jeszcze pełniejszy smak, jeśli przygotujesz z niej pastę na kanapki. Tym razem proponujemy do niej dodać zaskakujący składnik, dzięki któremu całość nabierze wyjątkowego wyrazu.
Kanapkami z szynką czy serem z pewnością jesteś już znudzona. Jeśli chcesz urozmaicić ich smak sięgnij po pastę, np. rybną. Jest łatwa i szybka do przygotowania, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Zobacz jak przygotować to oryginalne smarowidło.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pastę na kanapki z makreli i oliwek
Składniki:
1 wędzona makrela
15 dag białego sera
2 łyżki suszonych pomidorów z oliwy
2 łyżki czarnych oliwek
pół cebulki
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie pasty z makreli
Makrelę oczyść ze skóry i ości, mięso włóż do miski. Dodaj pokruszony biały ser, składniki rozgnieć widelcem.
Suszone pomidory osącz z oliwy, pokrój w paski lub kostkę. Oliwki osącz, pokrój w krążki. Cebulkę obierz, pokrój w kostkę.
Rozdrobnione składniki dodaj do ryby i twarogu, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Połącz z majonezem.
Pastę podawaj z pieczywem, np. chlebem na zakwasie, pumperniklem. Doskonale też smakuje na krakersach.
Źródło zdjęcia: canva/ Darya Fedorova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: niecodziennikpary