Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nietypowa pasta na kanapki z makreli i składnika - niespodzianki
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.09.2021 02:00

Nietypowa pasta na kanapki z makreli i składnika - niespodzianki

pasta rybna
canva/arfo

Wędzoną makrelę zwykle jemy z pieczywem. Jednak będzie miała jeszcze pełniejszy smak, jeśli przygotujesz z niej pastę na kanapki. Tym razem proponujemy do niej dodać zaskakujący składnik, dzięki któremu całość nabierze wyjątkowego wyrazu.

Kanapkami z szynką czy serem z pewnością jesteś już znudzona. Jeśli chcesz urozmaicić ich smak sięgnij po pastę, np. rybną. Jest łatwa i szybka do przygotowania, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Zobacz jak przygotować to oryginalne smarowidło.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pastę na kanapki z makreli i oliwek

Składniki:

  • 1 wędzona makrela

  • 15 dag białego sera

  • 2 łyżki suszonych pomidorów z oliwy

  • 2 łyżki czarnych oliwek

  • pół cebulki

  • 3 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty z makreli

Makrelę oczyść ze skóry i ości, mięso włóż do miski. Dodaj pokruszony biały ser, składniki rozgnieć widelcem.

Suszone pomidory osącz z oliwy, pokrój w paski lub kostkę. Oliwki osącz, pokrój w krążki. Cebulkę obierz, pokrój w kostkę.

Rozdrobnione składniki dodaj do ryby i twarogu, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Połącz z majonezem.

Pastę podawaj z pieczywem, np. chlebem na zakwasie, pumperniklem. Doskonale też smakuje na krakersach.

makrela
makrela

Źródło zdjęcia: canva/ Darya Fedorova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: niecodziennikpary

Zapraszamy na nasz Instagram