Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze kucharki mają niezawodny patent na ciasto na pierogi. Zawsze pamiętają o 2 najważniejszych zasadach

Najlepsze kucharki mają niezawodny patent na ciasto na pierogi. Zawsze pamiętają o 2 najważniejszych zasadach

Ciasto na pierogi od doświadczonych kucharek
canva/GMVozd

Idealne ciasto na pierogi powinno być miękkie, a jego rozwałkowanie bardzo proste. Tylko odpowiednio dodając wodę, czyli wlewając ją porcjami i mieszając z niewielkimi ilościami mąki pszennej, uzyskamy zadowalające efekty. Płyn musi być ciepły. Spróbujcie patentu wprawnych kucharek, a wasze pierogi będą wyśmienite.

Elastyczne i delikatne ciasto na pierogi można przygotować bardzo sprawnie. Dzięki prostej taktyce gospodyń domowych, polegającej na stopniowym dodawaniu ciepłej wody i łączeniu jej z niewielkimi porcjami mąki, masa jest tak, że aż rozpływa się w ustach. Pierogi z takim ciastem zje każdy smakosz.

Przepis na miękkie ciasto na pierogi

Składniki:

  • 1 żółtko

  • 500 ml cieplej wody

  • 375-450 g mąki pszennej

  • 5 ml oleju rzepakowego

  • szczypta soli

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Patent doświadczonych kucharek jest niezawodny

Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę lub czysty blat. Formujemy w niej niezbyt duży dołek, po czym wsypujemy sól. Wlewamy olej rzepakowy, a następnie — delikatnie mieszając masę nożem do masła — porcjami wlewamy ciepłą wodę.

Z każdą dodaną dozą płynu łączymy niewielką ilość mąki — dzięki temu uzyskamy miękkie ciasto. Wodę wlewamy, aż mąka przestanie ją wchłaniać. Wtedy studzimy masę — nie możemy dodać żółtka, jeśli jest bardzo ciepła, bo się zetnie.

Ciasto na pierogi wyrabiamy około 10 minut, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Gdy przestanie kleić się do rąk, odkładamy je, by odpoczęło, a potem lepimy pierogi.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na znakomite pierogi. Sprawdźcie koniecznie pyszną odsłonę rarytasu z soczewicą. Być może skusi was też niezawodna receptura na pierogi ruskie z tofu zamiast twarogu.

Ciasto na pierogi od doświadczonych kucharek jest idealne
canva/smilingsunray

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: