Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny przepis na delikatną golonkę. Sekret tkwi w 2 etapach przygotowania
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.05.2022 14:47

Niezawodny przepis na delikatną golonkę. Sekret tkwi w 2 etapach przygotowania

golonka pieczona
canva/arfo

Poznajcie niezawodny przepis na delikatną golonkę. Jej sekret tkwi w dwóch etapach przygotowania, a mianowicie na wstępnym gotowaniu mięsa, a potem jego upieczeniu. Dzięki temu golonka wychodzi miękka i rozpływająca się w ustach. Ma też chrupiącą, apetyczną skórkę. Sprawdźcie, jak dokładnie przygotować ten specjał.

Golonka to dość tłusty kawałek mięsa. Z pewnością nie należy do zdrowych i dietetycznych potraw, jednak smakuje obłędnie. Zwłaszcza jeśli odpowiednio się ją przyrządzi. Apetyczna i smaczna golonka powinna miękka i mieć chrupiącą skórkę. W osiągnięciu miękkości pomoże gotowanie porcji mięsa, zaś chrupkość zapewni pieczenie.

Jak zrobić delikatną i apetyczną golonkę?

Składniki:

  • 1 golonka wieprzowa

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 por

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

  • sól

  • 1 cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • przyprawa do wieprzowiny

Przygotowanie golonki — krok po kroku

Golonkę oczyść, opłucz. Do garnka włóż oczyszczoną marchewkę, pietruszkę i por. Zalej wodą, zagotuj. Dodaj też sól, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela.

Do wywaru z warzyw i przypraw włóż golonkę. Gotuj ją na niedużym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Na dno brytfanny lub żaroodpornego naczynia włóż piórka cebuli i przekrojone na pół ząbki czosnku.

Golonkę wyjmij z wywaru, ponacinaj jej skórkę i natrzyj ją przyprawą do wieprzowiny. Golonkę połóż na cebuli. Podlej szklanką wywaru z gotowania golonki.

Golonkę piecz bez przykrycia przez ok. 1,5 godziny. W tym czasie kilkakrotnie polewaj ją płynem spod pieczeni.

Upieczoną golonkę przełóż na talerz. Warzywa i sos spod pieczeni zblenduj lub przetrzyj przez sitko. Podaj do golonki.

W naszym serwisie znajdziesz także przepis na golonkę z chrzanem, a także na salceson z golonki.

golonka
golonka

Źródło zdjęcia: canva/AndreySt Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przeslijprzepis