Niezawodny przepis na delikatną golonkę. Sekret tkwi w 2 etapach przygotowania
Poznajcie niezawodny przepis na delikatną golonkę. Jej sekret tkwi w dwóch etapach przygotowania, a mianowicie na wstępnym gotowaniu mięsa, a potem jego upieczeniu. Dzięki temu golonka wychodzi miękka i rozpływająca się w ustach. Ma też chrupiącą, apetyczną skórkę. Sprawdźcie, jak dokładnie przygotować ten specjał.
Golonka to dość tłusty kawałek mięsa. Z pewnością nie należy do zdrowych i dietetycznych potraw, jednak smakuje obłędnie. Zwłaszcza jeśli odpowiednio się ją przyrządzi. Apetyczna i smaczna golonka powinna miękka i mieć chrupiącą skórkę. W osiągnięciu miękkości pomoże gotowanie porcji mięsa, zaś chrupkość zapewni pieczenie.
Jak zrobić delikatną i apetyczną golonkę?
Składniki:
1 golonka wieprzowa
1 marchewka
1 pietruszka
1 por
2 listki laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
sól
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
przyprawa do wieprzowiny
Przygotowanie golonki — krok po kroku
Golonkę oczyść, opłucz. Do garnka włóż oczyszczoną marchewkę, pietruszkę i por. Zalej wodą, zagotuj. Dodaj też sól, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela.
Do wywaru z warzyw i przypraw włóż golonkę. Gotuj ją na niedużym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Na dno brytfanny lub żaroodpornego naczynia włóż piórka cebuli i przekrojone na pół ząbki czosnku.
Golonkę wyjmij z wywaru, ponacinaj jej skórkę i natrzyj ją przyprawą do wieprzowiny. Golonkę połóż na cebuli. Podlej szklanką wywaru z gotowania golonki.
Golonkę piecz bez przykrycia przez ok. 1,5 godziny. W tym czasie kilkakrotnie polewaj ją płynem spod pieczeni.
Upieczoną golonkę przełóż na talerz. Warzywa i sos spod pieczeni zblenduj lub przetrzyj przez sitko. Podaj do golonki.
W naszym serwisie znajdziesz także przepis na golonkę z chrzanem, a także na salceson z golonki.
Źródło zdjęcia: canva/AndreySt Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista
Źródło: przeslijprzepis