Nieziemsko aromatyczne ciasto na pierogi z oliwą
Pierogi są kultowym daniem kuchni polskiej, które smakuje wielu smakoszom. W każdym domu przyrządzane są nieco inaczej, a najwięcej dyskusji wywołuje przepis na ciasto. Używamy masła, oleju, a nawet oliwy z oliwek. Ten ostatni tłuszcz sprawi, że wyjdzie wyjątkowo delikatne. Przekonajcie się sami.
Kluczem do uzyskania elastycznego i uniwersalnego smakowo ciasta na pierogi jest użycie oliwy z oliwek, mąki soli i ciepłej wody. Nie można do niego dodać jajek. Przygotujcie od razu więcej masy i zróbcie solidny zapas pierogów. Możecie je z powodzeniem zamrozić.
Przepis na idealne ciasto pierogowe z oliwą z oliwek
Z podanych proporcji przygotujecie około 80 pierogów.
Składniki:
450 g mąki pszennej typ 450
1 szklanka ciepłej wody
6 łyżek oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do miski lub na blat wysypujemy mąkę, dodajemy oliwę i sól. Powoli zagniatamy składniki, dolewając stopniowo wodę. Wyrabianie kończymy, gdy ciasto jest elastyczne, jednolite i nie lepi się do dłoni.
Lepką masę, możemy lekko podsypać mąką. Nie przesadźmy jednak z jej ilością, by ciasto nie wyszło twarde. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, które wypełniamy wybranym farszem i gotujemy.
Wskazówki:
Do tego przepisu nie jest konieczne użycie oliwy extra virgin. Jej lekka goryczka może nawet przeszkadzać, więc wybierzmy zwykłą oliwę z oliwek, dostępną w marketach.
Ciasto można przygotować również z jasnej mąki orkiszowej. Będzie wtedy nieco zdrowsze. Nie sięgajmy jednak po mąki razowe — one do przygotowania ciasta pierogowego się nie nadają.
Woda wykorzystana do zrobienia pierogów musi być ciepła, ale nie powinna parzyć w dłonie. Możemy więc zapomnieć o jej gotowaniu i użyć kranówki.
Źródło: canva/ShyMan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli
Niezawodny przepis na obłędnie chrupiące placki ziemniaczane
Źródło: burczymiwbrzuchu Zapraszamy na nasz Instagram