Niezwykła surówka siostry Anastazji z zapomnianego warzywa. Przepis jest hitem
Pomysł na lekką, wiosenną i zdrową surówkę obiadową? Poznaj przepis na niezwykłą surówkę siostry Anastazji z zapomnianego warzywa, które słynie z doskonałego smaku. Surówka będzie idealna do mięs, ryb i dań wegetariańskich.
Czarna rzepa ma ostry, wyraźny smak przypominający młodą rzodkiew. Jest jednak o wiele bardziej soczysta. Rzepa doskonale sprawdzi się jedzona na surowo jako dodatek do sałatek i surówek- wystarczy wtedy odrobina cukru, aby zneutralizować ostrość.
Z pieczonej lub gotowanej rzepy można natomiast zrobić pyszne purée do drugiego dania, lub pokroić na kanapkę. Surówka z warzywa z dodatkiem jabłka i marchewki rewelacyjnie komponuje się z rybami, mięsem i daniami wegetariańskimi.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i pożywny obiad- tu poznasz przepis na soczyste kotlety z kurczaka, podane z ziemniakami i lekką surówką z czarnej rzepy będą hitem na Twoim stole.
Surówka z czarnej rzepy
Składniki:
3 czarne rzepy
2 marchewki
2 jabłka
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
szczypiorek
cukier do smaku
Jak zrobić surówkę siostry Anastazji z czarnej rzepy?
Jabłka, rzepy i marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie przełóż do miski.
Dodaj sok z cytryny i posiekany szczypiorek. Całą surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Olena Rudo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszysty i lekki sernik z ryżu. Delikatniejsza wersja klasyki
Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie mikrofalówki? Garść skutecznych trików
Soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości
Źródło: mojegotowanie.pl, beszamel.se.pl