Napój z kurkumy na wzmocnienie odporności
Aura jesienno-zimowa sprzyja infekcjom. Aby dzielnie stawić im czoła, warto wcześniej zadbać o swoją odporność. Najlepiej w tym celu sięgnąć po naturalne środki, a więc po produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej. Jednym z nich jest kurkuma, z której przygotujemy dziś napój na wzmocnienie odporności. Jednak tak naprawdę ta wyjątkowa mieszanka poprawi też funkcjonowanie całego organizmu. Pij ją po kieliszku dziennie, a zauważysz ogromną różnicę.
Do środków o leczniczej i wzmacniającej mocy należy kilka dość popularnych produktów spożywczych. Wśród nich znajduje się m.in.: czosnek, miód, cytrusy i przyprawy korzenne.
Tak się składa, że cały ten antyprzeziębieniowy zestaw umieścimy dziś w jednym napoju. Koloru, smaku i wyjątkowej mocy doda mu nieoceniona kurkuma. Ta wyjątkowa mieszanka nie ma sobie równych. Pij ją regularnie, a efekty cię zaskoczą.
Napój z kurkumy na wzmocnienie odporności
Składniki na 5 porcji:
1 pomarańcza
2 cytryny
2 łyżeczki miodu pszczelego
2 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonej kurkumy
szczypta mielonego pieprzu czarnego
szczypta mielonych goździków
szczypta cynamonu
Przygotowanie napoju z kurkumy
Pomarańczę i cytryny przekrój na pół, wyciśnij z nich sok. Do soku dodaj miód, całość dobrze wymieszaj.
Imbir obierz, drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do soku. Do napoju wsyp też kurkumę, pieprz, goździki i cynamon. Dokładnie wymieszaj, wlej do butelki.
Butelkę z napojem zakręć, wstaw do lodówki. Pij po ok. 50 ml dziennie. Przed użyciem napój wstrząśnij, by składniki dobrze się połączyły.
Jak działa napój z kurkumy?
Przygotowany przez nas napój jest prawdziwą bombą zawierającą witaminy i składniki odżywcze. Dzięki temu wzmocni organizm i uchroni przed przeziębieniami.
Zawarta w nim kurkuma zapobiega infekcjom wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym. By zwiększyć jej przyswajanie, warto połączyć ją z czarnym pieprzem, który sam w sobie też działa rozgrzewająco.
Sok z cytrusów jest źródłem witaminy C, która wspiera nas w walce z przeziębieniami. Imbir działa przeciwzapalnie, odkażająco i rozgrzewająco. Podobne działanie mają też pozostałe składniki naszego napoju.
Naprawdę warto sięgnąć po napój z kurkumy, bo nie tylko wzmocni nasz układ odpornościowy, ale też wątrobę. Dodatkowo poprawi trawienie, oczyści organizm z toksyn i doda nam energii. Po kilkudniowej kuracji będziesz mieć też ładniejszą cerę i lepszy nastrój.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na wzmacniający syrop z czosnku, a także na doskonały do herbaty syrop z imbiru.
Źródło zdjęcia: canva/egal
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zywienie.abczdrowie, kuchniamagdaleny