Smakosze.pl
bluszczyk kurdybanek

pixabay/ Hans / 22777 images

Niezwykłe zalety bluszczyku kurdybanka

19 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Rosół to jedna z często goszczących na polskich stołach zup. Doskonale sprawdza się wtedy, gdy chcemy szybko się rozgrzać lub wzmocnić nasz organizm w czasie przeziębienia czy grypy. Jego smak jest niezapomniany — w każdym domu nieco inny. Dziś proponujemy wam dodatek, który odmieni tę potrawę raz jeszcze.

Dodając do zup zioła, zmieniamy charakter dania. Czas oderwać się od klasyki i, zamiast natki czy lubczyku, dodać do rosołu bluszczyk kurdybanek. Ta niezwykła roślina odkryta została podczas wykopalisk w Biskupinie. Wiemy, że stanowiła sekretny składnik wielu potraw z czasów dawnych. Z biegiem lat jednak inne zioła zaczęły odgrywać większą rolę w kuchennych eksperymentach i bluszczyk stał się niczym więcej jak zbędnym chwastem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dodaj do rosołu chwast, a zyskasz więcej niż wyjątkowy smak

Bluszczyk kurdybanek jest ziołem o wszechstronnym działaniu. Zawiera wiele cennych składników takich jak np. garbniki czy saponiny, które wykazują działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i moczopędne. Wzbogacając o niego swoje potrawy, zapewnicie sobie wiele korzyści.

Kurdybanek w smaku jest pikantny i lekko gorzki. Sprawdzi się jednak jako dodatek do rosołu, podkręcając nie tylko smak, ale też podnosząc walory prozdrowotne potrawy. Suszone zioło należy dodać w tej samej chwili, co np. lubczyk. Świeże liście wrzucajcie wraz z natką pietruszki — tuż przed podaniem.

Bluszczyk poprawia przemianę materii, oczyszczając organizm z toksyn i nadmiaru wody. Spożywając rosół z jego dodatkiem, poradzicie sobie z niestrawnością. Przyspiesza on bowiem trawienie m.in. poprzez pobudzanie produkcji soku żołądkowego.

rosół

Jak ugotować idealnie złocisty rosół?

CZYTAJ DALEJ

Warto też sięgnąć po napar z bluszczyku. Zwłaszcza że bluszczyk nie jest wcale drogi. Wystarczy kilka złotych i wizyta w sklepie zielarskim, aby ten cudowny proszek trafił do naszej kuchni i wspierał nas w walce o zdrowie.

Herbatka z kurdybanku sprawdzi się bowiem jako narzędzie do walki z jesiennym przeziębieniem czy wzdęciami. Dodając ją z kolei do kąpieli, uzyskamy wsparcie w łagodzeniu bólu stawów i zapewnimy sobie piękną skórę.

Bluszczyk kurdybanek to tylko jeden z niezwykłych dodatków, które odmienią wasze potrawy Sprawdźcie koniecznie, jak wartość rosołu podnosi imbir. W tym artykule natomiast dowiecie się, dlaczego do tego tradycyjnego dania warto dodać ocet.

rosół

rosół

Źródło zdjęcia: canva/ MarianVejcik

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp, mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

śliwki

Produkty

Dlaczego warto jadać śliwki?

Czytaj więcej >
Jaja na blacie

Produkty

Co oznacza kolor skorupki jajka?

Czytaj więcej >
Kiszona kapusta w misce

Produkty

Jak przygotować kiszoną kapustę na zimę?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto zjeść banana na pusty żołądek?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto pić mleko "prosto od krowy"?

Czytaj więcej >
Bazylia w słoikach

Produkty

Jak dbać o bazylię ze sklepu?

Czytaj więcej >