Niezwykłe zastosowania skórki z mandarynek. Już nie wyląduje w koszu
Już za chwilę w naszych domach zapachnie nie tylko choinka, ale też mandarynki. Wielu z nas sięga po te owoce właśnie w święta, a ich zapach nieodłącznie kojarzy się z końcówką roku. Dlatego też zdradzamy kilka ciekawych zastosowań skórki tego owocu. Będziecie zaskoczeni, co można z niej zrobić.
O tym, że owoce te dostarczają wiele cennych składników odżywczych, już wspominaliśmy. Ich słodki smak sprawia, że są dobrą alternatywą dla deseru. Jeśli kupicie produkt ekologiczny, oprócz smacznego miąższu wykorzystacie też obierki, które zazwyczaj lądują w koszu.
Co zrobić ze skórką mandarynki?
Skórka owocu jest niezwykle aromatyczna. Sprawdzi się zatem jako dodatek do grzańca czy kompotu. Będzie też pasowała do marynaty czy sosu podanego do pieczonego mięsa. Wymoczona w wodzie nada zapach domowej miksturze czyszczącej z octu i wody (zmieszajcie je w stosunku 1:1).
Można ją również zetrzeć na tarce skórka i zasypać cukrem. Po kilku dniach uzyskamy syrop, który pomoże nam w walce z kaszlem i chrypką. Zalewając obierki płynnym miodem i dodając imbir czy kurkumę, dodatkowo wzmocnimy jego działanie.
Resztki mandarynki można też wykorzystać do przyrządzenia domowej nalewki. Wystarczy, że zalejemy 100 g obierek 400 ml spirytusu lub wódki. Po kilku dniach przecedzamy miksturę i odstawiamy w butelce, by poleżakowała. Doskonale wspomaga trawienie.
Ze skórek zrobicie też pyszny dżem
Zbierzcie 2 szklanki obierek i zróbcie ten dżem. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do wielu deserów. Skórki umieszczamy w garnku z zimna wodą i przyciśnijcie ciężkim naczyniem tak, aby były zanurzone i nie wypływały.
Skórki moczymy przez 48 godzin, zmieniając wodę 2 razy dziennie. Następnie zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 30-40 minut, aż skórki zmiękną. Odcedzamy je, a gdy przestygną, oczyszczamy z białej części i kroimy w kosteczkę.
Na patelni zagotowujemy wodę z cukrem, wlewamy sok z jednej cytryny i wrzucamy skórki. Gotujemy wszystko przez około godzinę — do czasu, gdy zgęstnieje. Gorącą skórkę przekładamy do słoika i zalewamy wytworzonym syropem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Nic_Ol
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia.wp, doradcasmaku