Nigdy tak nie rób z jabłkami. Dietetyk ostrzega przed częstym błędem
Obieracie jabłka przed spożyciem? Ten błąd kosztuje was utratę cennych składników odżywczych. Dietetyk radzi, by, zamiast usuwać tę część owocu, postawić na dokładniejsze mycie. Korzyści będą znaczne.
Dietetyk odradza obieranie jabłek
Specjalista radzi, by unikać spożywania owocu pozbawionego skórki. Potwierdza tym samym powtarzaną przez nasze babcie mądrość, że najwięcej witamin znajduje się bezpośrednio właśnie w tej części owocu.
Dietetyk przytacza dane, z których wynika, że nawet 50% zawartej w jabłku witaminy C utracimy bezpowrotnie, jeżeli zdecydujemy się na jego obranie.
W tej wersji owoc dostarczy nam też o ponad 1/4 mniej polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne i chronią komórki naszego organizmu przed nowotorzeniem.
Koniec z gotowaniem kalafiora. Ten patent bije inne na głowęDlaczego jemy jabłka bez skórki?
Zdaniem dietetyka częstym powodem, dla którego sięgamy po jabłka bez skórki, jest obawa przed spożyciem pestycydów. Są to środki chemiczne, które stosuje się do ochrony roślin przed szkodnikami. Specjalista wskazuje, że obawa ta jest nieuzasadniona.
Dlaczego? Odpowiednie organy ustaliły normy dotyczące ilości stosowanych związków ochronnych i są one bardzo rzadko przekraczane. Istnieje także skuteczny sposób oczyszczenia już zakupionych owoców z większości zanieczyszczeń.
Jak oczyścić jabłka, zachowując skórkę?
Zamiast obierania owoce, dietetyk poleca dokładne ich mycie w roztworze sody oczyszczonej. Wystarczy w 1 litrze ciepłej wody rozpuścić 1 łyżkę dodatku i moczyć jabłka przez kwadrans. Większość szkodliwych związków chemicznych zostanie wtedy usunięta.
Na naszej stronie zdradzamy też jak wykorzystać skórki jabłek, jeśli jednak obierzemy je np. do szarlotki. Podpowiadamy też jak przygotować pyszny mus, idealny do ekspresowego przyrządzenia uwielbianego ciasta.