Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nowoczesna wersja szarlotki zaskakuje składnikami. Jedz bez wyrzutów sumienia

Nowoczesna wersja szarlotki zaskakuje składnikami. Jedz bez wyrzutów sumienia

 Szarlotka w nowoczesnej wersji - prosty przepis
canva/Qwart

Pysznej szarlotki nie odmówi sobie chyba żaden smakosz. Jeśli klasyczna wersja deseru wam nie odpowiada, mamy nie lada gratkę. Ciasto przygotowywane z wykorzystaniem mieszanki dwóch mąk, oleju kokosowego i zdrowego słodzika zamiast cukru spodoba się zwłaszcza tym z was, którzy mają chęć na coś słodkiego i jednocześnie lekkiego. Spróbujecie?

Prosty deser, jakim jest szarlotka, można przygotować w zdrowej i naprawdę smacznej wersji, wybierając nieco inne produkty niż zwykle. Receptura, którą wam proponujemy, nie jest skomplikowana, a nietypowe dodatki znajdziecie już niemal w każdym sklepie. Skusicie się na odmianę?

Przepis na lekką szarlotkę

Składniki na ciasto:

  • 130 g mąki pszennej

  • 130 g mąki owsianej

  • 120 g oleju kokosowego

  • 100 g erytrytolu lub ksylitolu

  • 1 duże jajo

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na mus jabłkowy:

  • 4 średnie jabłka

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • 1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Jak przygotować lekką szarlotkę? Znamy prosty patent

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Wrzucamy je do garnka i dusimy przez 15-20 minut — do czasu, aż zmiękną, a sok odparuje. Studzimy je i łączymy z cynamonem.

Jeśli nadal są nieco płynne, a nie chcemy ich dłużej gotować, wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dzięki temu spód ciasta nie nasiąknie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Obie mąki przesiewamy do dużej miski. Tworzymy w nich dołeczek, do którego wbijamy jajo.

Dodajemy miękki olej kokosowy, wybrany słodzik i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy na gładką masę. 1/3 uzyskanego ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałą część wykorzystujemy do wylepienia dna formy. Placek nakłuwamy widelcem i pieczemy od 10 do 15 minut.

Gdy się podpiecze, wyjmujemy z piekarnika i układamy na nim mus jabłkowy. Wierzch posypujemy startym na tarce ciastem z zamrażalnika, a następnie szarlotkę pieczemy jeszcze około 45 minut. Podajemy posypaną cukrem pudrem. Smacznego.

Po inne przepisy na smakowite ciasta zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić prosty, lekki sernik. Ten natomiast zdradza patent na pyszną zebrę.

Lekka szarlotka skusi każdego
canva/tamara_kulikova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietetyczne-przepisy