Nowoczesna wersja szarlotki zaskakuje składnikami. Jedz bez wyrzutów sumienia
Pysznej szarlotki nie odmówi sobie chyba żaden smakosz. Jeśli klasyczna wersja deseru wam nie odpowiada, mamy nie lada gratkę. Ciasto przygotowywane z wykorzystaniem mieszanki dwóch mąk, oleju kokosowego i zdrowego słodzika zamiast cukru spodoba się zwłaszcza tym z was, którzy mają chęć na coś słodkiego i jednocześnie lekkiego. Spróbujecie?
Prosty deser, jakim jest szarlotka, można przygotować w zdrowej i naprawdę smacznej wersji, wybierając nieco inne produkty niż zwykle. Receptura, którą wam proponujemy, nie jest skomplikowana, a nietypowe dodatki znajdziecie już niemal w każdym sklepie. Skusicie się na odmianę?
Przepis na lekką szarlotkę
Składniki na ciasto:
130 g mąki pszennej
130 g mąki owsianej
120 g oleju kokosowego
100 g erytrytolu lub ksylitolu
1 duże jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na mus jabłkowy:
4 średnie jabłka
1 płaska łyżeczka cynamonu
1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Jak przygotować lekką szarlotkę? Znamy prosty patent
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Wrzucamy je do garnka i dusimy przez 15-20 minut — do czasu, aż zmiękną, a sok odparuje. Studzimy je i łączymy z cynamonem.
Jeśli nadal są nieco płynne, a nie chcemy ich dłużej gotować, wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dzięki temu spód ciasta nie nasiąknie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Obie mąki przesiewamy do dużej miski. Tworzymy w nich dołeczek, do którego wbijamy jajo.
Dodajemy miękki olej kokosowy, wybrany słodzik i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy na gładką masę. 1/3 uzyskanego ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałą część wykorzystujemy do wylepienia dna formy. Placek nakłuwamy widelcem i pieczemy od 10 do 15 minut.
Gdy się podpiecze, wyjmujemy z piekarnika i układamy na nim mus jabłkowy. Wierzch posypujemy startym na tarce ciastem z zamrażalnika, a następnie szarlotkę pieczemy jeszcze około 45 minut. Podajemy posypaną cukrem pudrem. Smacznego.
Po inne przepisy na smakowite ciasta zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić prosty, lekki sernik. Ten natomiast zdradza patent na pyszną zebrę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o smażeniu jajecznicy. Inny sposób jej przyrządzenia jest jeszcze lepszy
Jak wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach? Przenigdy jej nie wylewaj
Obłędne gruszki w czekoladzie. Elegancki deser na wyjątkowe okazje
Źródło: dietetyczne-przepisy