Obłędnie puszysta jajecznica na mleku na 2 sposoby
Lubicie, gdy jajecznica jest puszysta i delikatnie kremowa? Przygotujcie ją z mlekiem. Dodatek tego płynu sprawi, że wyjdzie niesamowicie smaczna, a jej konsystencja zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Podpowiadaliśmy wam już jak przygotować jajecznicę, korzystając z mikrofalówki i zdradzaliśmy jak ją wykonać bez dodatku tłuszczu. Tym razem mamy dla was niezawodny patent na uzyskanie niezwykle delikatnej jajecznicy na mleku. Wybierzcie jedną z metod i koniecznie spróbujcie.
Dwa sposoby na wyjątkowo puszystą jajecznicę
Składniki:
4 jaja zerówki
5-8 łyżek mleka lub napoju sojowego
sól w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie jajecznicy:
Jajecznicę na mleku można przyrządzić na dwa sposoby. Pierwszy zakłada połączenie jajek z mlekiem w misce i usmażenie tak przygotowanej masy na patelni. Podczas podgrzewania doprawiamy jaja solą.
W drugim wariancie mleko wlewamy na patelnię, a po chwili wbijamy do niego jajka i ostrożnie łączymy je z płynem tak, aby powstała jednolita masa. Gdy się zetnie w zadowalającym nas stopniu, przenosimy ją na talerz i solimy.
Wskazówki:
Napój sojowy będzie dobrym dodatkiem dla osób, które nie tolerują laktozy. Nie jest tak słodki, jak pozbawione tego cukru mleko, a podczas gotowania zachowuje się tak jak krowi nabiał.
Jajecznica będzie bardziej wyrazista, gdy podacie ją ze szczypiorkiem. Posypcie ją posiekaną zieleniną już na talerzu. Możecie też dodać nieco pieprzu.
Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: olgasmile