Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie puszysta jajecznica na mleku na 2 sposoby

Obłędnie puszysta jajecznica na mleku na 2 sposoby

Obłędnie puszysta jajecznica na mleku na 2 sposoby
canva/Amarita

Lubicie, gdy jajecznica jest puszysta i delikatnie kremowa? Przygotujcie ją z mlekiem. Dodatek tego płynu sprawi, że wyjdzie niesamowicie smaczna, a jej konsystencja zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Podpowiadaliśmy wam już jak przygotować jajecznicę, korzystając z mikrofalówki i zdradzaliśmy jak ją wykonać bez dodatku tłuszczu. Tym razem mamy dla was niezawodny patent na uzyskanie niezwykle delikatnej jajecznicy na mleku. Wybierzcie jedną z metod i koniecznie spróbujcie.

Dwa sposoby na wyjątkowo puszystą jajecznicę

Składniki:

  • 4 jaja zerówki

  • 5-8 łyżek mleka lub napoju sojowego

  • sól w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie jajecznicy:

Jajecznicę na mleku można przyrządzić na dwa sposoby. Pierwszy zakłada połączenie jajek z mlekiem w misce i usmażenie tak przygotowanej masy na patelni. Podczas podgrzewania doprawiamy jaja solą.

W drugim wariancie mleko wlewamy na patelnię, a po chwili wbijamy do niego jajka i ostrożnie łączymy je z płynem tak, aby powstała jednolita masa. Gdy się zetnie w zadowalającym nas stopniu, przenosimy ją na talerz i solimy.

Wskazówki:

  • Napój sojowy będzie dobrym dodatkiem dla osób, które nie tolerują laktozy. Nie jest tak słodki, jak pozbawione tego cukru mleko, a podczas gotowania zachowuje się tak jak krowi nabiał.

  • Jajecznica będzie bardziej wyrazista, gdy podacie ją ze szczypiorkiem. Posypcie ją posiekaną zieleniną już na talerzu. Możecie też dodać nieco pieprzu.

Mleko sprawia, że jajecznica staje się niezwykle puszysta i kremowa
Mleko sprawia, że jajecznica staje się niezwykle puszysta i kremowa

Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram