Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami
Smażona wątróbka to danie dobrze znane amatorom podrobów. Dodatek smażonych gruszek, uczyni je jeszcze bogatszym. Prawdziwi smakosze powinni sięgnąć po tę prostą, a zarazem niezwykłą recepturę.
Podroby — w tym także wątróbka — mają swoich przeciwników i zwolenników. Nasz wyjątkowy przepis ma szansę przekonać was do sięgnięcia po ten, bogaty w witaminy, produkt. Słodycz gruszki doskonale pasuje do cebulki, tworząc wyjątkową kompozycję smakową idealnie zgrywającą się z delikatnością podsmażonej wątróbki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszną wątróbkę ze smażonymi gruszkami
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
5 łyżek oliwy
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
2 duże, twarde gruszki
2 duże cebule cukrowe
sok z połowy cytryny
pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy (opcjonalnie)
Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od obrania i pokrojenia cebuli na plastry o grubości około pół centymetra. Gruszki obieramy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy cebulę przez 2-3 minuty z każdej strony. Zrumienioną zdejmujemy ostrożnie i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy i odkładamy na bok. Kawałki gruszek i zielony pieprz — jeśli go używamy — smażymy na pozostałym na 2 łyżkach oliwy przez około 4 minuty. Dodajemy do cebuli.
Wątróbkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i oprószamy mąką. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, rozgrzewamy i dodajemy wątróbkę. Smażymy ją pod przykryciem na dużym ogniu przez około 5 minut. W tym czasie kilka razy ją przewracamy. Doprawiamy i łączymy z wcześniej przygotowanymi gruszek oraz cebulą. Podajemy z ziemniakami z wody.
Na koniec mamy dla was kilka inspiracji do przygotowania produktów wykorzystywanych w tym przepisie. Nadmiar wątróbki polecamy wrzucić do rosołu i wzbogacić go o dodatkowe nuty smakowe. Jeśli zaś dysponujecie większą ilością owoców, wypróbujcie koniecznie recepturę na niebagatelny dżem gruszkowy.
Źródło zdjęcia: canva/Slatan
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mniammniam