Smakosze.pl
wątróbka

canva/Tatiana Volgutova

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

18 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Smażona wątróbka to danie dobrze znane amatorom podrobów. Dodatek smażonych gruszek, uczyni je jeszcze bogatszym. Prawdziwi smakosze powinni sięgnąć po tę prostą, a zarazem niezwykłą recepturę.

Podroby — w tym także wątróbka — mają swoich przeciwników i zwolenników. Nasz wyjątkowy przepis ma szansę przekonać was do sięgnięcia po ten, bogaty w witaminy, produkt. Słodycz gruszki doskonale pasuje do cebulki, tworząc wyjątkową kompozycję smakową idealnie zgrywającą się z delikatnością podsmażonej wątróbki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszną wątróbkę ze smażonymi gruszkami

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 5 łyżek oliwy

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 duże, twarde gruszki

  • 2 duże cebule cukrowe

  • sok z połowy cytryny

  • pieprz czarny do smaku

  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy (opcjonalnie)

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od obrania i pokrojenia cebuli na plastry o grubości około pół centymetra. Gruszki obieramy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy cebulę przez 2-3 minuty z każdej strony. Zrumienioną zdejmujemy ostrożnie i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy i odkładamy na bok. Kawałki gruszek i zielony pieprz — jeśli go używamy — smażymy na pozostałym na 2 łyżkach oliwy przez około 4 minuty. Dodajemy do cebuli.

Biszkopt

Prosty sposób na puszysty biszkopt

CZYTAJ DALEJ

Wątróbkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i oprószamy mąką. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, rozgrzewamy i dodajemy wątróbkę. Smażymy ją pod przykryciem na dużym ogniu przez około 5 minut. W tym czasie kilka razy ją przewracamy. Doprawiamy i łączymy z wcześniej przygotowanymi gruszek oraz cebulą. Podajemy z ziemniakami z wody.

Na koniec mamy dla was kilka inspiracji do przygotowania produktów wykorzystywanych w tym przepisie. Nadmiar wątróbki polecamy wrzucić do rosołu i wzbogacić go o dodatkowe nuty smakowe. Jeśli zaś dysponujecie większą ilością owoców, wypróbujcie koniecznie recepturę na niebagatelny dżem gruszkowy.

smażenie wątróbki

smażenie wątróbki

Źródło zdjęcia: canva/Slatan

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >