Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ogórki kiszone mojej babci zawsze wychodziły jędrne i chrupiące. Po latach zdradziła mi swój sekret

Ogórki kiszone mojej babci zawsze wychodziły jędrne i chrupiące. Po latach zdradziła mi swój sekret

Czy trzeba moczyć ogórki przed kiszeniem
Screen z filmu na kanale Kulinarne przygody

Czy trzeba moczyć ogórki przed kiszeniem? To pytanie pewnie zadaje sobie każda osoba, która po raz pierwszy próbuje przygotować ten rarytas. Moja babcia wyjaśniła mi, dlaczego jest to istotne. Teraz już wiem, że lepiej nie pomijać tej czynności.

Wiem już, czy trzeba moczyć ogórki przed kiszeniem

Jeśli dziwiło was moczenie warzyw przeznaczonych na kiszenie, spieszymy z wyjaśnieniem, co ma na celu ten proceder. Wiele osób myśli, że jest to inny sposób na umycie produktu. Prawda jest jednak nieco inna.

Gdy moja babcia wyjaśniła mi, co dzieje się z ogórkami podczas moczenia, już wiedziałam, że lepiej jest zarezerwować sobie czas i nie pomijać etapu moczenia. O co dokładnie chodzi? Opowiem w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Ogórki moczymy przed kiszeniem.jpg
Screen z filmu na kanale Kulinarne przygody
Najsłynniejszy kucharz pokazał jak kroić cebulę. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz tego inaczej

Moczenie ogórków do kiszenia ma sens

Najlepsze do przygotowania weków są warzywa świeże i jędrne. Jeśli więc nie kupimy ogórków z samego rana — kiedy czas, jaki upłynął od ich zebrania, jest jeszcze stosunkowo krótki — zanurzenie ich w lodowatej wodzie będzie konieczne.

Dzięki temu warzywa nabiorą nieco wody i będą bardziej chrupkie. Ale uwaga, nie możemy ich moczyć w nieskończoność. Wystarczy 1-2 godziny, by odzyskały wigor. Dłuższe trzymanie w wodzie może sprzyjać gniciu.

Jak nadać ciekawszego smaku ogórkom kiszonym?

Najczęstszymi dodatkami do kiszenia są koper, chrzan oraz czosnek. Warto jednak wydłużyć tę listę i wrzucić jeszcze gorczycę lub liście laurowe, które dodadzą ogórkom aromatu. Dobrym pomysłem jest też wrzucenie liści wiśni lub porzeczki. One z kolei sprawią, że wyrób będzie bardziej chrupiący.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na ogórki. Wypróbujcie koniecznie pyszne warzywo w zalewie musztardowej — posmakuje nawet wybrednym. Być może skusicie się też na przetestowanie receptury na ogórki kiszone z XIX wieku — wychodzą znakomite.

Namoczone ogórki dobrze się kiszą.jpg
Screen z filmu na kanale Kulinarne przygody