Zapomnij o gotowanej kaszy i ziemniakach. Gulasz podaj tak, jak Okrasa
Zapomnij o klasycznej kaszy i ziemniakach. Karol Okrasa zdradził przepis na wytrawne racuchy do gulaszu mięsnego. Główne danie podane z racuchami z kaszy gryczanej nie ma sobie równych. Obiad jak z najlepszej restauracji zrobisz w kilka chwil.
Karol Okrasa podaje gulasz z zaskakującym dodatkiem
Racuchy kojarzą się nam z prostym daniem przygotowywanym z dodatkiem jabłek lub drożdży. Słodkie, puszyste placuszki podajemy z cukrem pudrem lub domową konfiturą. Karol Okrasa przyrządza racuchy w zupełnie innej formie.
Znany kucharz racuchy podaje nie ze słodkimi dodatkami, a mięsnym gulaszem. Racuchy przyrządza jednak z nietypowych składników. Łączy ugotowaną kaszę gryczaną z ziemniakiem, porem i czosnkiem, a następnie doprawia białym pieprzem i solą.
Okrasa smaży racuchy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, a następnie dopieka w piekarniku. Chrupiące, wytrawne placki są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału KuchniaLidla.pl.
Koniec ze smażeniem jajecznicy na patelni. Teraz wszyscy wybierają ten sposób
Przepis na racuchy z kaszy gryczanej
Składniki:
- 350 g ugotowanej kaszy gryczanej
- biała część pora
- surowy, średni ziemniak
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 50 g mąki
- pieprz biały
- sól
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić wytrawne racuchy do gulaszu?
Kaszę przełóż do miski i wymieszaj ręcznie, rozgnieć delikatnie. Ziemniaka obierz, zetrzyj na grubych oczkach, dodaj do kaszy. Wbij jajka, a następnie dodaj posiekany czosnek i posiekaną białą część pora.
Wsyp mąkę, dopraw białym pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj masę łyżką. Smaż na złoty kolor, a następnie przełóż racuchy na blachę do pieczenia.
Racuchy wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 5 minut. Gotowe racuchy przełóż na talerz i podaj z aromatycznym gulaszem, smacznego.
Okrasa pokazał, jak robi mielone. Takich kotletów jeszcze nie jadłaś. Znany kucharz zdradził także, czym podkręca smak rosołu. Kultowe danie zachwyci aromatem każdego.