Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Talarki ziemniaczane będą doskonałą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Chrupiąca odsłona ziemniaka jest o niebo lepsza niż warzywo pieczone w całości czy frytki, a jej przygotowanie niemalże ekspresowe. Musicie spróbować.
Przepis na doskonałe talarki ziemniaczane
Nie ma nic smaczniejszego niż chrupiące i dobrze doprawione ziemniaki. Proste wykonanie, niesamowity smak i nieziemski aromat talarków z naszego przepisu sprawi, że jeszcze nie raz do nich wrócicie.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 25 ml oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 2 małe gałązki rozmarynu
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić talarki ziemniaczane? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Kroimy je na plasterki o grubości około 5 mm. Warzywo umieszczamy w dużej misce i zalewamy zimną wodą. Po 30 minutach namaczania odcedzamy i osuszamy je.
Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy w proszku. Przenosimy na wyłożoną papierem d pieczenia blachę, a na wierzchu układamy świeże zioła. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut z włączonym termoobiegiem. W połowie przyrządzania obracamy za pomocą szczypiec.
Jak podać talarki ziemniaczane?
Ziemniaczany rarytas najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Pasują do niego proste sosy takie jak np. czosnkowy czy ketchup. Można też podać go do obiadu wraz z surówką i mięsnym lub warzywnym kotletem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z ziemniakami. Szczególnie polecamy sprawdzony patent na frytki belgijskie. Być może też skusi was prosta zapiekanka z boczkiem, która będzie idealna na obiad.