Smakosze.pl

canva/Micromaja

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze

22 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Talarki ziemniaczane będą doskonałą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Chrupiąca odsłona ziemniaka jest o niebo lepsza niż warzywo pieczone w całości czy frytki, a jej przygotowanie niemalże ekspresowe. Musicie spróbować.
 

Przepis na doskonałe talarki ziemniaczane

Nie ma nic smaczniejszego niż chrupiące i dobrze doprawione ziemniaki. Proste wykonanie, niesamowity smak i nieziemski aromat talarków z naszego przepisu sprawi, że jeszcze nie raz do nich wrócicie.

Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 2 małe gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
czy trzeba solić sałatkę jarzynową?

Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić talarki ziemniaczane? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Kroimy je na plasterki o grubości około 5 mm. Warzywo umieszczamy w dużej misce i zalewamy zimną wodą. Po 30 minutach namaczania odcedzamy i osuszamy je.

Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy w proszku. Przenosimy na wyłożoną papierem d pieczenia blachę, a na wierzchu układamy świeże zioła. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut z włączonym termoobiegiem. W połowie przyrządzania obracamy za pomocą szczypiec.

Jak podać talarki ziemniaczane?

Ziemniaczany rarytas najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Pasują do niego proste sosy takie jak np. czosnkowy czy ketchup . Można też podać go do obiadu wraz z surówką i mięsnym lub warzywnym kotletem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z ziemniakami. Szczególnie polecamy sprawdzony patent na frytki belgijskie . Być może też skusi was prosta zapiekanka z boczkiem , która będzie idealna na obiad.

Talarki ziemniaczane są znakomite.png
canva/nojman


 

surówka z pora i gruszki

Pokrój pora i dodaj ten owoc. Surówka będzie lepsza niż z restauracji

CZYTAJ DALEJ
kotlety mielone smażone na maśle klarowanym

Wcale nie na oleju, ani na smalcu. Najlepsze kotlety mielone zrobisz używając tego tłuszczu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >