Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Zapomnij o pomidorowym sosie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.10.2022 17:13

Okrasa robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Zapomnij o pomidorowym sosie

gołąbki
Canva / MychkoAlezander ; Instagram / @karol.okrasa

Karol Okrasa jest znanym i lubianym polskim kucharzem. Jego przepisy cechuje połączenie tradycyjnych dań z nutką nowoczesności. Nie inaczej jest i tym razem. Gołąbki pieczone w sosie musztardowym to prawdziwa rewolucja na talerzu.

Gołąbki Karola Okrasy (którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu w portalu Instagram), poza niezwykłym sosem, charakteryzują się także wyśmienitym farszem. Dobrze znane mięso wieprzowe wymieszane jest z innymi składnikami niż zazwyczaj. Uwierzycie jeśli powiemy, że do gołąbków świetnie pasują rodzynki? Jeśli nie, to sami przekonajcie się, przygotowując to danie w domu.

Przepis na niezwykłe gołąbki według Karola Okrasy

Składniki na farsz:

  • 150 g wędzonego boczku

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki rodzynek

  • 3 łyżki octu jabłkowego

  • 500 g mielonej wieprzowiny z łopatki

  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej

  • 1 łyżka gorczycy

  • sól

  • grubo mielony pieprz

  • 8-10 liści kapusty

Składniki na sos:

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 4 łyżki gruboziarnistej musztardy

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego

  • sól

  • grubo mielony pieprz

Wyborne gołąbki Karola Okrasy krok po kroku

Wędzony boczek do gołąbków pokrój w drobną kostkę. Dodaj do niego posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż całość na patelni przez ok. 3 minuty.

3 łyżki rodzynek do gołąbków namocz do miękkości w occie jabłkowym. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw, aby nieco przestygła.

W dużej misce wymieszaj składniki farszu na gołąbki. Zawartość patelni połącz z mięsem, dodaj ugotowaną kaszę i rodzynki. Całość wyrób dokładnie, i dopraw farsz solą i mielonym czarnym pieprzem.

W dużym garnku zagotuj wodę i sparz w niej liście kapusty. Następnie nakładaj na nie porcję farszu i zawijaj je w rulon tak, aby boki gołąbków pozostały otwarte. Gołąbki układaj ciasno w naczyniu żaroodpornym.

Przygotuj sos musztardowy do gołąbków. W tym celu cebulę posiekaj w drobną kostkę a czosnek pokrój w plasterki. Następnie podsmaż oba składniki na patelni.

W moździerzu utrzyj na pył ziarenka ziela angielskiego. Dodaj je do podsmażonych warzyw, dołóż musztardę i koncentrat pomidorowy. Zalej składniki wodą w takiej ilości, aby uzyskać płynny sos. Dodaj masło, zagotuj całość, a na koniec dopraw miodem, solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne z gołąbkami zalej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45-60 minut. Gotowe gołąbki podawaj polane sosem musztardowym. Syte gospodarskie gołąbki znajdziesz w tym przepisie. Dla amatorów diety bezmięsnej przygotowaliśmy tę recepturę.

Canva / vanillla
Canva / vanillla

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla