Okrasa robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Zapomnij o pomidorowym sosie
Karol Okrasa jest znanym i lubianym polskim kucharzem. Jego przepisy cechuje połączenie tradycyjnych dań z nutką nowoczesności. Nie inaczej jest i tym razem. Gołąbki pieczone w sosie musztardowym to prawdziwa rewolucja na talerzu.
Gołąbki Karola Okrasy (którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu w portalu Instagram), poza niezwykłym sosem, charakteryzują się także wyśmienitym farszem. Dobrze znane mięso wieprzowe wymieszane jest z innymi składnikami niż zazwyczaj. Uwierzycie jeśli powiemy, że do gołąbków świetnie pasują rodzynki? Jeśli nie, to sami przekonajcie się, przygotowując to danie w domu.
Przepis na niezwykłe gołąbki według Karola Okrasy
Składniki na farsz:
150 g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki rodzynek
3 łyżki octu jabłkowego
500 g mielonej wieprzowiny z łopatki
200 g niepalonej kaszy gryczanej
1 łyżka gorczycy
sól
grubo mielony pieprz
8-10 liści kapusty
Składniki na sos:
3 ziarna ziela angielskiego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki gruboziarnistej musztardy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
sól
grubo mielony pieprz
Wyborne gołąbki Karola Okrasy krok po kroku
Wędzony boczek do gołąbków pokrój w drobną kostkę. Dodaj do niego posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż całość na patelni przez ok. 3 minuty.
3 łyżki rodzynek do gołąbków namocz do miękkości w occie jabłkowym. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw, aby nieco przestygła.
W dużej misce wymieszaj składniki farszu na gołąbki. Zawartość patelni połącz z mięsem, dodaj ugotowaną kaszę i rodzynki. Całość wyrób dokładnie, i dopraw farsz solą i mielonym czarnym pieprzem.
W dużym garnku zagotuj wodę i sparz w niej liście kapusty. Następnie nakładaj na nie porcję farszu i zawijaj je w rulon tak, aby boki gołąbków pozostały otwarte. Gołąbki układaj ciasno w naczyniu żaroodpornym.
Przygotuj sos musztardowy do gołąbków. W tym celu cebulę posiekaj w drobną kostkę a czosnek pokrój w plasterki. Następnie podsmaż oba składniki na patelni.
W moździerzu utrzyj na pył ziarenka ziela angielskiego. Dodaj je do podsmażonych warzyw, dołóż musztardę i koncentrat pomidorowy. Zalej składniki wodą w takiej ilości, aby uzyskać płynny sos. Dodaj masło, zagotuj całość, a na koniec dopraw miodem, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne z gołąbkami zalej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45-60 minut. Gotowe gołąbki podawaj polane sosem musztardowym. Syte gospodarskie gołąbki znajdziesz w tym przepisie. Dla amatorów diety bezmięsnej przygotowaliśmy tę recepturę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodaj do mielonych składnik dobrze znany z gołąbków. Kotlety będą sycące i bosko soczyste
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla