Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Oto najlepsze śniadanie na kaca. Ekspresowo stawia na nogi i smakuje jak z restauracji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.12.2023 18:06

Oto najlepsze śniadanie na kaca. Ekspresowo stawia na nogi i smakuje jak z restauracji

szakszuka
Canva

Przed nami Sylwester, a wraz z nim szampan. Ważne, by nie przesadzić z alkoholem i w Nowy Rok wstać pełnym energii. Jednak, gdy nam jej zabraknie, to warto zjeść śniadanie, które błyskawicznie postawi nas na nogi. Oprócz tego ma smaku co niemiara. 

Nie przesadź z alkoholem w Sylwestra

Już za kilka godzin rok 2023 przejdzie do historii. Wejdziemy w 2024 rok. Ważne, by zrobić to bez uporczywego bólu głowy, nudności, czyli po prostu bez kaca. Jak to zrobić? Po szampana sięgać rozsądnie i nie mieszać trunków. Wszystko jest dla ludzi, ale ważne, by zachować też umiar. 

Jeśli jednak to się nie uda, to sił rano doda nam śniadanie pełne smaku i wartości odżywczych. Szakszuka jest doskonałą propozycją na poranny posiłek po każdej imprezie. To śniadanie postawi nas na nogi, nasyci i doda tak potrzebnych sił. Smakuje jak z najlepszej restauracji, ale zrobimy je w prosty sposób. 

szakszuka
Canva/kornyeyeva
Żółtko numer 1, 2 czy 3 jest zdrowsze? Mało kto zna dobrą odpowiedź

Jak zrobić szakszukę?

Składniki:

  • 500 g świeżych pomidorów
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz cayenne
  • gałka muszkatołowa
  • kumin
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie szakszuki zaczynamy od nacięcia pomidorów na krzyż i zalania ich wrzątkiem. Po chwili zalewamy je zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Cebule siekamy i podsmażamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 

Odsączamy pomidory z soku i dodajemy do cebuli, chwilę podsmażamy i dosypujemy przyprawy. W sosie robimy 3 wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Patelnie przykrywamy pokrywką i smażymy 5 minut. Szakszukę podajemy posypaną natką pietruszki. Będzie smakowała ze świeżym pieczywem. 

Szakszuka, czyli smaczny bałagan na talerzu

Szakszuka wywodzi się z Bliskiego Wschodu i dosłownie oznacza “wielki bałagan”. To określenie zrozumie osoba, która przesadziła z alkoholem w Sylwestra. Jednak to danie doda nam tak potrzebnych sił po szampańskiej zabawie. Szakszuka jest bombą witaminową.

Dostarczy nam potasu, sodu, magnezu i wapnia. Wystarczy kilka kęsów i poczujemy się o niebo lepiej. Ten smak jest doskonały. Zróbcie szakszukę w swojej kuchni i cieszcie się tą pyszną potrawą. Pisaliśmy o tym, jak zrobić rwany chlebek ziołowy. Radziliśmy, jak uratować zimne nóżki. 

szakszuka
Canva/MychkoAlezander

Źródło: kuchniadladoroslych.pl