Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję śliwki do słoików i wlewam tę mieszankę. Zimą dostaję gratulacje za ten przysmak
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.08.2024 20:48

Pakuję śliwki do słoików i wlewam tę mieszankę. Zimą dostaję gratulacje za ten przysmak

śliwki w słoikach
fot. youtube.com/KuchniaKwasiora

Kanoniczna dla zestawu przetworów kuchni polskiej śliwka w occie to nietypowy przysmak. Oto niezawodny przepis na tę słodko-kwaśną przekąskę.

Śliwki w nowej odsłonie

Śliwki to bodaj najchętniej stosowane w naszych wytrawnych potrawach owoce. Faszerujemy nimi mięsa, podajemy z boczkiem, używamy do szaszłyków. Jednak nawet w tej wąskiej kategorii dodatków śliwki w occie zajmują miejsce szczególne.

Są świetnym dodatkiem do zwykłych, codziennych obiadów. Świetnie jednak pasują na świąteczny stół. Dlatego marynowane śliwki powinny znajdować się w żelaznym zestawie przetworów, które przygotowujemy każdej zimy.

zalewa do śliwek
fot. youtube.com/KuchniaKwasiora
Żadna cukinia. Wachowicz robi musztardę z zupełnie innych składników

Marynowane śliwki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału KuchniaKwasiora KK. Na smak takich śliwek olbrzymi wpływ mają przyprawy. Warto więc inspirować się rozmaitymi zestawami, ale znaleźć swoją własną kombinację.

Składniki

  • 1 l octu spirytusowego
  • 250 ml octu jabłkowego
  • ½ kg cukru
  • 60 ml miodu
  • 1 duża laska cynamonu
  • 1 łyżka goździków
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka kardamonu
  • Liście laurowe

Przekąska w occie

Śliwki płuczemy, przekrawamy na pół i układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego z nich wkładamy po listku laurowym.

Do garnka wlewamy litr wody i umieszczamy w nim pozostałe składniki z wyjątkiem. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 10 minut

Marynatę studzimy do ok. 40 stopni. Wtedy można dodać do niej miód. Dzięki temu nie straci on cennych właściwości. Gorącą marynatą zalewamy owoce, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Kiedy przestygną dodatkowo pasteryzujemy je przez 15 minut w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu można zanieść je do spiżarni.

Wypróbuj też przepisy na placek z kapusty i imprezową sałatkę według Heni.

przyprawy do śliwek
fot. youtube.com/KuchniaKwasiora