Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję z mięsem do rękawa i wrzucam do piekarnika. Taki obiad jem raz w tygodniu

Pakuję z mięsem do rękawa i wrzucam do piekarnika. Taki obiad jem raz w tygodniu

Obiad z rękawa
Sceen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Marioli

Obiad z rękawa jest prosty w przygotowaniu, a moja rodzina go uwielbia. Składniki są łatwo dostępne i niedrogie, więc danie robię bardzo często. Jest tak smaczne, że warto spróbować.

Prosty przepis na obiad z kurczakiem

Mięso i warzywa zapiekane w rękawie bardzo pasują mojej rodzinie. Na szczęście przyrządza się je dość sprawnie, bo wystarczy składniki doprawić, umieścić w folii i włożyć do piekarnika. Reszta robi się niemalże sama.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki mieszanki curry
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy
  • koperek wedle uznania

Składników na ten obiad nie jest dużo i warto go przetestować. Jeśli chcecie, możecie skorzystać z gotowych przypraw do ziemniaków i kurczaka. Jednak polecam działanie według instrukcji, którą znajdziecie w dalszej części artykułu.

Warzywa do obiadu z rękawa.jpg
Sceen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Marioli
Bez cukru, mąki i tłuszczu. Ten zdrowy deser to prawdziwa rewelacja, lepiej od razu zrób 2 blaszki

Jak zrobić smaczny obiad z kurczakiem? Użyjcie rękawa

Zaczynam od doprawienia skrzydełek solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, curry i słodką papryką. Dokładnie nacieram je dodatkami i odkładam na bok. Ziemniaki obieram i kroję w większą kostkę — muszą być równej wielkości.

Marchewkę obieram i także kroję na kawałki. Oba warzywa łączę ze sobą, a następnie polewam odrobiną oleju i posypuję niewielką ilością soli i pieprzu. Dodaję też tymianek, rozmaryn i świeży koperek.

Mieszam i przekładam do skrzydełek. Całość przenoszę do rękawa i zamykam go starannie. Robię kilka dziurek, by nadmiar powietrza mógł ujść. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusz na 45 minut.

Jak podawać obiad z rękawa?

Danie można podać z surówką z kapusty. Jeśli nie mamy ochoty na twarde warzywa, na etapie przyrządzania można dodać do marchewki inne warzywa korzeniowe np. pietruszkę lub selera. Warto wtedy nieco zmniejszyć ilość użytych ziemniaków.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczny obiad. Spróbujcie koniecznie znakomitego lasagne z patelni. Polecamy też prosty i sycący gulasz z ziemniaków.

Obiad z rękawa jest pyszny.jpg
Sceen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Marioli