Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Papryka faszerowana z indykiem. 1 składnik nada jej niespotykanej soczystości
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.10.2022 22:58

Papryka faszerowana z indykiem. 1 składnik nada jej niespotykanej soczystości

faszerowana papryka
Canva / Darius Dzinnik

Papryka faszerowana jest dobrze znanym przepisem, jednak gwarantujemy, że tak pysznej jeszcze nie jedliście. Sekretem jej soczystego farszu jest dodatek tartej cukinii. Do tego kremowy ser feta i szczodry dodatek koperku. Ta papryka faszerowana to istna petarda.

Mięso z indyka jest zdrowe i ma niewielką zawartość tłuszczu. Z tego względu jednak łatwo sprawić, że stanie się suche i niesmaczne. Dodatek cukinii do papryki faszerowanej jest skutecznym remedium na te bolączkę.

Przepis na soczystą paprykę faszerowaną

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka

  • 5-6 kolorowych papryk (zależnie od ich wielkości)

  • woreczek ryżu ugotowanego według przepisu na opakowaniu

  • ok. 150 g sera typu feta

  • 1 mała cukinia

  • duży pęczek koperku

  • 2-3 łyżki passaty pomidorowej

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować nietuzinkową paprykę faszerowaną indykiem

Papryki umyj, odkrój czapeczki od góry (nie wyrzucaj ich) i oczyść środek z pestek i gniazd nasiennych. Następnie warzywa obierz za pomocą obieraczki kuchennej lub bardzo ostrego nożyka. Nie jest to krok obowiązkowy, ale dzięki temu faszerowane papryki będą miękkie i delikatne.

Cukinię obierz i usuń z niej gniazda nasienne za pomocą łyżeczki. Warzywo do papryki faszerowanej zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na 10-15 minut, po czym odsącz ją z nadmiaru wody.

W dużej misce wymieszaj składniki farszu do papryki faszerowanej. Mięso z indyka połącz z ugotowanym ryżem, startą cukinią i serem feta. Dodaj 2 łyżeczki koncentratu i solidną porcję posiekanego koperku. Na koniec dopraw do smaku pieprzem, ewentualnie solą (feta jest już dość słona) i wszystko starannie wymieszaj.

Do przygotowanych wcześniej papryk nakładaj ściśle farsz. Mięso podczas pieczenia straci nieco na objętości, warto więc faszerować z zapasem. Warzywa ustaw w naczyniu żaroodpornym farszem do góry. Papryki faszerowane przykryj odkrojonymi czapeczkami i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.

Gotowe papryki faszerowane odstaw na krótko do ostygnięcia. Zaraz po wyjęciu z piekarnika warzywa są bardzo gorące. Czapeczki usuń a papryki podawaj jako samodzielne danie. Polecamy niezwykły przepis na paprykarz drobiowy. Orientalny omlet z papryką to pomysł na szybkie i smaczne danie.

Canva / mishooo
Canva / mishooo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: