Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Patent Strzelczyka na zapomniany hit PRL-u
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.11.2021 01:00

Patent Strzelczyka na zapomniany hit PRL-u

Projekt bez tytułu - 2021-11-08T131603.328
Sceny z filmu zamieszczonego na kanale Tomasz Strzelczyk/ ODDASZ FARTUCHA

Jeśli jesteście wielbicielami dawnych smaków albo po prostu czasami macie ochotę je sobie przypomnieć, mamy dla was niespodziankę. Zdradzimy wam dzisiaj patent Strzelczyka na zapomniany hit PRL-u. Tak przygotowane danie będzie doskonałe na obiad.

Tym zapomnianym daniem jest bryzol. Klasycznie robi się go z polędwicy wołowej. Mięso kroi się w plastry i rozbija. Potem oprósza mąką i smaży. Jednak w ciężkich czasach PRL-u ten wykwintny i drogi kawałek mięsa zastępowano zwykle inną częścią wołowiny. W sumie i dziś polędwica wołowa jest bardzo droga, warto więc skorzystać z patentu Tomasza Strzelczyka, autora vloga Oddasz Fartucha.

W PRL-u bryzol zwykle robiono z gorszej jakości wołowego mięsa. Siekano je lub mielono, doprawiano, a potem uformowane kotlety oprószano mąką i smażono. Bryzol serwowano z pieczarkami podduszonymi z cebulą. Obowiązkowym dodatkiem były ziemniaki. Przypomnijmy sobie dzisiaj to danie.

Patent Strzelczyka na zapomniany hit PRL-u

Składniki:

  • 50 dag wołowiny

  • 1 jajko

  • 25 dag pieczarek

  • 2 cebule

  • olej

  • 1 łyżka masła

  • mąka do obtoczenia

  • sól, pieprz

Przygotowanie bryzola

Mięso opłucz, osusz, zmiel lub drobno posiekaj. Dodaj do niego jajko, trochę soli i pieprzu. Wyrób dłonią na jednolitą masę.

Pieczarki oczyść, pokrój na cząstki lub w plasterki. Cebule obierz, każdą przekrój na pół, pokrój w półkrążki.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj masło, przesmaż pieczarki. Gdy przyrumienią się, dodaj cebulę, przesmaż, podduś, oprósz solą i pieprzem. Przełóż na talerz.

Z przygotowanej, mięsnej masy uformuj płaskie, dość cienkie kotlety. Formuj je na papierze do pieczenia, bo łatwiej przeniesiesz je na patelnię.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź na niej bryzole i smaż je po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj pieczarki z cebulą i całość podgrzej. Danie serwuj z tłuczonymi ziemniakami.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne dania z czasów PRL-u. Zobacz, jak przygotować kultową zapiekankę czy wodziankę, czyli zupę z chleba.

kotlety wołowe
kotlety wołowe

Źródło zdjęcia: canva/KateSmirnova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram