Smakosze.pl
Pieczarki w chrupiącej serowej panierce

canva/PeteerS

Pieczarki w chrupiącej serowej panierce. Prosty i niedrogi smakołyk

5 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pieczarki w chrupiącej panierce są doskonałą przystawką, która podana z sosem skradnie serca waszych gości. Ciasto, w którym obtacza się grzyby, warto wzbogacić o ser. Rarytas wyjdzie jeszcze bardziej aromatyczny i na długo pozostanie w waszej pamięci.

Pieczarki doskonale sprawdzą się jako baza do przygotowania smakowitych przekąsek. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić je ze smacznym warzywnym farszem. Zdradzaliśmy też patent na grzyby w glazurze. Tym razem proponujemy usmażenie tego pysznego rarytasu w cieście z dodatkiem sera. Spróbujcie, a z pewnością pokochacie.

Prosty przepis na domowy majonez bez jajek

Prosty przepis na domowy majonez bez jajek. Już nigdy nie kupisz go w sklepie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite pieczarki w serowej panierce

Składniki:

  • 800 g pieczarek

  • 100 g ulubionego sera żółtego

  • 6 płaskich łyżki mąki pszennej

  • 6 jaj

  • 10 łyżek bułki tartej

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ser żółty ścieramy na tarce o większych oczkach. Przenosimy go do miski. Dodajemy mąkę oraz przyprawy. Wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania gęstego ciasta. Do osobnego naczynia wsypujemy bułkę tartą.

Pieczarki oczyszczamy, odcinamy im ogonki i zanurzamy w cieście, tak by pokryły się warstwą masy. Następnie obtaczamy je w bułce. Na patelni rozgrzewamy dużą porcję oleju.

Smażymy na nim opanierowane pieczarki. Gotowe grzyby osuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli pieczarki wystygły, możecie je podgrzać w piekarniku. Na ciepło są dużo smaczniejsze niż po ostygnięciu.

  • Część bułki tartej zastąpcie mąką kukurydzianą lub pokruszonymi orzechami. Specjał nabierze charakteru i będzie bardziej chrupiący.

Pieczarki w serowej panierce zachwycą każdego

Pieczarki w serowej panierce zachwycą każdego

Źródło zdjęcia: canva/zkruger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >