Pieczone ziemniaki bez tłuszczu - lekkie i zdrowe
Pieczone ziemniaki bez tłuszczu to lekki i zdrowy dodatek do dań lub jako przekąska. Świetnie sprawdzi się na delikatną, lekkostrawną kolację. Pieczone ziemniaki bez tłuszczu przygotuj z gałązkami świeżego rozmarynu, oprósz delikatnie solą, pieprzem i ciesz się pyszną i lekką potrawą.
Pieczone ziemniaki bez tłuszczu to lekka i zdrowa alternatywa dla frytek i ziemniaków z masłem lub oliwą. 100 g produktu to zaledwie 87 kcal, ziemniaki pieczone są więc doskonałym posiłkiem dla osób będących na diecie, a także z chorobami serca czy cukrzycą. Ziemniaki pieczone bez tłuszczu są lekkostrawne i nie zawierają złego cholesterolu.
Pieczone ziemniaki bez tłuszczu możesz przygotować jako dodatek do obiadu, na kolację lub jako zdrową i smaczną przekąskę dla gości. Do pieczenia wykorzystuję rozmaryn, jednak spokojnie możesz przygotować ziemniaki z oregano, bazylią, natką pietruszki, koperkiem. Wszystko zależy od tego, na jakie ziemniaczki masz ochotę.
Ziemniaki pieczone bez tłuszczu doskonale smakują w towarzystwie aromatycznego sosu tzatziki z ogórków, jogurtu greckiego i koperku.
Przepis na pieczone ziemniaki bez tłuszczu
Składniki na 4 porcje:
1,5 kg ziemniaków
sól, pieprz
gałązki rozmarynu
Jak przygotować pieczone ziemniaki bez tłuszczu - lekkie i zdrowe?
Ziemniaki umyj, osusz i pokrój wzdłuż. Wyłóż na blachę do pieczenia z pergaminem, oprósz solą, pieprzem, dodaj posiekane gałązki rozmarynu. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem i piecz 30-40 minut, aż ziemniaki się zarumienią i będą miały złocistą skórkę.
Smacznego.