Piersi z kurczaka pieczone pod cebulową pierzynką
Kurczak to mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Duszone filety są jedną z naprawdę smacznych opcji. Dodajcie do nich obierki z cebuli, a wasze danie zyska niezapomnianego charakteru.
Obierki z cebuli są często pomijaną częścią tego warzywa. Zupełnie niesłusznie, gdyż idealnie nadają się do przyrządzenia aromatycznych sosów, bulionów warzywnych, a także kurczaka. Sprawdźcie jak z jej pomocą wydobyć smak filetów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na piersi z kurczaka z łupinami cebuli
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
3 cebule
1 l wody
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
1 łyżeczka chili w proszku (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy z łupin. Do głębokiej patelni wlewamy wodę. Wrzucamy do niej obierki z cebuli i gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Woda nabierze charakterystycznego pomarańczowego koloru — o to właśnie nam chodzi.
Cebulowe odpadki i odstawiamy na bok w miseczce. Do płynu na patelni wrzucamy wszystkie przyprawy poza czosnkiem, a następnie układamy w nim, uprzednio oczyszczone z błonek, piersi z kurczaka. Woda powinna przykrywać mięso.
Na wierzchu układamy obierki z cebuli i dodajemy rozgnieciony nożem czosnek w łupinie. Piersi dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut. Podajemy z ziemniakami z wody i delikatną surówką, np. ze słodkiej marchewki. Smacznego.
Niewykorzystaną cebulę z tego przepisu możecie wykorzystać do przygotowania pysznych cebularzy. Wypróbujcie też koniecznie wątróbkę pieczoną z cebulką, jabłkami i żurawiną.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: o2