Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - prosty obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.01.2022 01:00

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - prosty obiad

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
canva/Yana Gayvoronskaya

Masz ochotę na placki ziemniaczane? Podaj je z aromatycznym sosem pieczarkowym i stwórz proste, ale pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym.

Placki ziemniaczane to danie, które wszyscy znamy jeszcze z dziecięcych lat i do tej pory lubimy jeść je w różnych wersjach: na słodko, z mięsem, warzywami, gulaszem, sosem. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to proste i wyjątkowo smaczne danie, które przygotujesz błyskawicznie i równie szybko zniknie z talerzy.

Chrupiące placki ziemniaczane uzyskasz z ziemniaków zeszłorocznych typu mącznego. Są to odmiany typu B lub C, takie jak Irys, Sante, Orlik. Ziemniaki zawierają większą ilość skrobi i niską zawartość wody, dzięki czemu placki są zwarte, chrupiące i doskonale wysmażone. Z ziemniaków mącznych zrobisz również pyszne pyzy z mięsem, kopytka i kluski śląskie.

Przygotuj również placki ziemniaczane z gulaszem- tu poznasz przepis na placki po zbójnicku, idealne na pożywny, mięsny obiad dla całej rodziny.

Przepis na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki na 8-9 placków:

  • 5 dużych ziemniaków zeszłorocznych

  • jajko

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • płaska łyżeczka soli

  • szczypta majeranku

  • 3 ząbki czosnku

  • olej do smażenia

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek

  • pół szklanki śmietany 18% do zup i sosów

  • cebula

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • łyżeczka mąki

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Jak zrobić placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym?

Na początku obierz i zetrzyj ziemniaki, następnie odstaw je, aby oddały nadmiar wody. W tym czasie przygotuj sos: pieczarki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż puszczą wodę.

Dodaj śmietanę, pietruszkę i dokładnie wymieszaj. Mąkę rozrób w odrobinie wody, następnie dodaj do pieczarek. Mieszaj, aż zgęstnieje. Przygotuj placki ziemniaczane: ziemniaki odsączone z wody przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz, jajko. Wsyp mąkę i wyrób ciasto.

Smażone pieczarki z cebulą

Masę wykładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, następnie wyłóż placki na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Placki polej sosem pieczarkowy i od razu podawaj.