Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane z cukinią - prosty i sprawdzony przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.10.2021 02:00

Placki ziemniaczane z cukinią - prosty i sprawdzony przepis

Placki ziemniaczane z cukinią
canva/YelenaYemchuk

Placki ziemniaczane z cukinią to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Doskonale wysmażona skórka i delikatny środek sprawią, że placki błyskawicznie znikną z talerzy. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z cukinią w 20 minut.

Placki ziemniaczane doskonale znamy jeszcze z dziecięcych lat. Smażone na oleju, podawane z cukrem, śmietaną lub gulaszem zawsze dobrze smakują. Placki ziemniaczane z cukinią są natomiast delikatniejsze, bardziej miękkie w środku, ale z doskonale chrupiącą skórką. Są poważną konkurencją dla tradycyjnych placków.

Placki ziemniaczane z cukinią podaję w dwóch wersjach: na słodko - z cukrem i słodką śmietanką oraz wytrawnie - z kolorowym, świeżo mielonym pieprzem, rozmarynem lub tymiankiem. Możesz również podać placki z jogurtem, sosem czosnkowym, natką pietruszki. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie.

Placki możesz również przygotować z kalafiora lub marchewki. Podane z jogurtem lub śmietaną smakują rewelacyjnie. Tu znajdziesz prosty przepis na wyśmienite placki z kalafiora.

Przepis na placki ziemniaczane z cukinią

Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 kg zimniaków

  • 0,5 kg cukinii

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak przygotować placki ziemniaczane z cukinią?

Ziemniaki i cukinię obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, następnie wyłóż na gazę lub ściereczkę, aby warzywa oddały nadmiar wody. Gdy już będą suche, przełóż je do miski, wbij jajka, wsyp mąki, dopraw solą, pieprzem i mieszaj do połączenia się składników.

Placki smaż z dwóch stron na rozgrzanym wcześniej oleju, następnie wyłóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Smacznego.