Placki ziemniaczane z cukinią - prosty i sprawdzony przepis
Placki ziemniaczane z cukinią to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Doskonale wysmażona skórka i delikatny środek sprawią, że placki błyskawicznie znikną z talerzy. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z cukinią w 20 minut.
Placki ziemniaczane doskonale znamy jeszcze z dziecięcych lat. Smażone na oleju, podawane z cukrem, śmietaną lub gulaszem zawsze dobrze smakują. Placki ziemniaczane z cukinią są natomiast delikatniejsze, bardziej miękkie w środku, ale z doskonale chrupiącą skórką. Są poważną konkurencją dla tradycyjnych placków.
Placki ziemniaczane z cukinią podaję w dwóch wersjach: na słodko - z cukrem i słodką śmietanką oraz wytrawnie - z kolorowym, świeżo mielonym pieprzem, rozmarynem lub tymiankiem. Możesz również podać placki z jogurtem, sosem czosnkowym, natką pietruszki. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie.
Placki możesz również przygotować z kalafiora lub marchewki. Podane z jogurtem lub śmietaną smakują rewelacyjnie. Tu znajdziesz prosty przepis na wyśmienite placki z kalafiora.
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg zimniaków
0,5 kg cukinii
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak przygotować placki ziemniaczane z cukinią?
Ziemniaki i cukinię obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, następnie wyłóż na gazę lub ściereczkę, aby warzywa oddały nadmiar wody. Gdy już będą suche, przełóż je do miski, wbij jajka, wsyp mąki, dopraw solą, pieprzem i mieszaj do połączenia się składników.
Placki smaż z dwóch stron na rozgrzanym wcześniej oleju, następnie wyłóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Smacznego.