Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Magdalena robi najlepsze racuchy. Nie uwierzysz co dodaje zamiast jabłek, 1 rada jest kluczowa

Magdalena robi najlepsze racuchy. Nie uwierzysz co dodaje zamiast jabłek, 1 rada jest kluczowa

Racuchy z pieczarkami
Screen z filmu na kanale YouTube MagdalenkoweFrykasy

Racuchy z pieczarkami stanowią pyszną wytrawną wersję placków, wprost idealną na obiad czy wczesną kolację. Odpowiednie smażenie, podczas którego wyrób tylko raz obracamy, sprawia, że przysmak staje się puszysty i delikatny, a przy tym zachowuje piękny złocisty kolor. Musicie spróbować.

Cudowne racuchy z pieczarkami

Wytrawne placki polubi wielu smakoszy. Cudowne racuchy z pieczarkami skuszą nie tylko wspaniałym aromatem grzybów. Dzięki cierpliwemu smażeniu — bez zbędnego obracania — Magdalena uzyskuje leciutkie i puchate danie z patelni. Zerknijcie tylko, jak wspaniale się prezentuje się na zdjęciu pochodzącym z filmu na kanale Magdalenkowe Frykasy — aż chce się jeść.

Oprócz śmietany dodaj 2 składniki. Cudownie podkręcą smak mizerii

Przepis na znakomite racuchy z pieczarkami

Składniki:

2 duże jaja

około 60 g mąki pszennej

350 ml mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól i pieprz w ilości do smaku

olej rzepakowy do smażenia

Do podania:

posiekana natka pietruszki

gęsta śmietana

ketchup

sos czosnkowy

Jak zrobić pyszne racuchy z pieczarkami? Kluczowe jest odpowiednie smażenie

Zaczynamy od oczyszczenia grzybów i pokrojenia ich w cienkie plasterki. W większym naczyniu łączymy jajka i mleko. Najlepiej zrobić to mikserem lub rózgą. Gdy uzyskamy gładką masę, wsypujemy mąkę i starannie ją rozprowadzamy, aby nie w masie nie było grudek.

Dodajemy jeszcze proszek do pieczenia, trochę pieprzu i odrobinę soli. Uzyskane ciasto powinno być dość gęste, lecz wciąż dość swobodnie spływające z łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie przy pomocy łyżki formujemy racuchy z pieczarkami, zaczynając od wyłożenia odrobiny masy.

Na niej umieszczamy kilka plasterków grzybów i zalewamy je ciastem. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut i tylko raz obracamy. Gdy przysmak z obu stron będzie rumiany, odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Racuchy z pieczarkami podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie także przepisy na słodkie wersje placuszków. Szczególnie polecamy zdrowe danie śniadaniowe z płatkami owsianymi i bananem — zachwyci nawet wybrednych. Być może skuszą was też racuchy przyrządzone z wykorzystaniem mąki gryczanej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/MagdalenkoweFrykasy

Tagi: Grzyby Danie Sos