Podpatrzyłam w restauracji jak się robi ziemniaki po szwedzku. Serwuję je co niedziela
Ziemniaki po szwedzku są smaczne i pięknie prezentują się na talerzu. Zobaczyłam je kiedyś w restauracji i musiałam spróbować. Przepis jest tak prosty, że przygotowuję co tydzień. Cała rodzina się nimi zachwyca.
Przepis na ziemniaki po szwedzku
Nie ma nic lepszego niż miękkie, rozpływające się w ustach ziemniaki. Szwedzka technika zapiekania sprawia, że pożądany efekt osiąga się przy minimalnym wysiłku. Warzywo jest lekkie i pełne cennych składników odżywczych. Czego chcieć więcej?
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 80 g masła lub margaryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione zioła świeże lub suszone (można pominąć)
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić ziemniaki po szwedzku? Wystarczy kilka chwil
Zaczynam od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieram i dokładnie płuczę. Następnie nacinam je w poprzek, tak aby uzyskać paseczki o szerokości 3 mm.
Nacieram je oliwą z oliwek i układam w formie do pieczenia. Oprószam solą i pieprzem. Piekę około 50 minut, w połowie tego czasu, układając na ziemniakach kawałki masła lub margaryny oraz świeże zioła, jeśli się na nie decyduję (suszone można dodać na początku).
Jak podawać ziemniaki po szwedzku?
Pyszne warzywo z pieca pasuje do każdego obiadu. Zróbcie ulubione kotlety i surówkę albo upieczcie wraz z nimi warzywa i roślinne pulpety, a posiłek dla całej rodziny będziecie mieli zaplanowany.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów z ziemniakami w roli głównej. Spróbujcie choć raz proste i pełne smaku szare kluski. Być może skusi was też niezawodny sposób na chrupiące placki ziemniaczane z serem żółtym i pieczarkami — każdemu posmakują.