Podsmaż pokrojone ziemniaki i dodaj do nich jajko. Po chwili będziesz mieć pożywną i ciepłą kolację
Szukasz pomysłu na kolację na ciepło? Wykorzystaj jajka i ziemniaki. Pyszne i sycące danie zrobisz niemalże ekspresowo. Smak jest więcej niż znakomity. Odkąd spróbowałam tej potrawy, często do niej wracam.
Prosta kolacja z jajek i ziemniaków syci na długo
Zrobienie dobrej kolacji na ciepło nie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni i na zakupach. Z prostych produktów i w krótkim czasie też da się zrobić sycące danie. Dziś pokażę wam patent na pyszny posiłek z jajkami ziemniakami, który zachwyci nawet wybrednych.
Składniki:
- 2 większe ziemniaki
- 1 niezbyt duża cebula
- 2 mięsiste pomidory np. jajo
- 2 duże jajka
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 liść laurowy
- olej rzepakowy do smażenia
- natka pietruszki wedle uznania
Lista produktów jest bardzo krótka, a przygotowanie takiej kolacji też będzie sprawne. Szczegółową instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu. Polecam spróbować — na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru.
Biorę wytłoczkę od jajek i wkładam w nią orzechy włoskie. W ten prosty sposób pozbywam się uciążliwego problemuJak zrobić pyszną kolację na ciepło? Wykorzystajcie jajka i ziemniaki
Zaczynam od oczyszczenia ziemniaków i ugotowania ich do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzając, zachowuję nieco płynu na dnie garnka. Posiekaną cebule szklę na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy zmięknie, dodaję pokrojone pomidory, najlepiej bez skórki.
Doprawiam słodką papryką i wrzucam liść laurowy. Dodaję ziemniaki wraz z odrobiną wody. Mieszam i przez chwilę razem chwilę smażę. W tym czasie roztrzepuję wybite do miseczki jajka.
Liść laurowy wyjmuję z dania, a następnie wlewam masę jajeczną. Przykrywam patelnią pokrywką i zmniejszam moc palnika do minimalnej. Przyrządzam kolację na ciepło jeszcze przez 2 minuty.
Wskazówka: jeśli nie mamy ochoty na sparzanie pomidora, możemy zetrzeć go na tarce tak, aby skórka została nam w dłoniach. To szybki i prosty patent na dodawanie pulpy ze świeżych pomidorów do potraw.
Jak podać kolację z jajek i ziemniaków?
Danie najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Po wyłożeniu na talerz polecam posypać je natką pietruszki — doda efektu odświeżenia i podkreśli głęboki smak pomidorów z nutą papryki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kolację. Koniecznie spróbujcie tych pysznych tostów z mięsem mielonym — robi się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerzy. Być może spodoba wam się też prosty patent makaron z tuńczykiem.