Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój cebulę i ułóż plastry schabu. Ten obiad robię praktycznie w każdy weekend
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.07.2024 18:00

Pokrój cebulę i ułóż plastry schabu. Ten obiad robię praktycznie w każdy weekend

schab na cebuli
Fot. YouTube/szybka kuchnia

Masz już dość kotletów schabowych? Na obiad dla całej rodziny z tego mięsa przygotujesz znacznie lepsze danie. Schab nigdy nie był aż tak delikatny i smaczny. Poznaj przepis i wypróbuj go na najbliższy obiad.

Schab nie tylko na kotlety

Schab to jedno z najpopularniejszych mięs wśród Polaków. Co roku sprzedaje się je w setkach ton. Dane nie powinny dziwić, ponieważ wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnego obiadu bez kotletów schabowych. Są smaczne, ale po dłuższym czasie mogą się przejeść.

Na szczęście istnieje taki przepis, jak ten, który znajdziesz w dalszej części artykułu. Przygotujesz z niego doskonałe dania obiadowe. Mięso w tej wersji będzie smakowało o wiele lepiej niż w kotletach. Nie czekaj, tylko przygotuj je na obiad nawet dzisiaj.

krojenie schabu.jpg
Fot. YouTube/szybka kuchnia
Polacy nie znają tej ryby, a jest pyszna i zdrowa. Niedawno pojawiła się w Lidlu

Mięso i cebula to podstawa

Głównymi składnikami tego obiadu jest schab oraz cebula. Te produkty w połączeniu z innymi stworzą doskonałe danie, które zachwyci smakiem, jak i kompozycją. Niezbędne produkty oraz ich gramatury poznasz, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej. Sprawdź ją, zanim wybierzesz się na zakupy, a nie zapomnisz o żadnym składniku. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału szybka kuchnia, który możesz znaleźć na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg mięsa ze schabu
  • 150 g pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • 180 g żółtego sera w kostce
  • olej
  • mielona słodka papryka
  • mielona wędzona papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na obiad ze schabu

Umyty i oczyszczony z nadmiaru tłuszczu schab pokrój na plastry o grubości około 2 centymetrów. Plastry natnij, a następnie przypraw pieprzem, solą, słodką i wędzoną papryką. Przyprawy dokładnie wetrzyj w mięso.

Trzy cebule drobno posiekaj w piórka. Blachę posmaruj olejem i rozłóż na niej posiekane cebule. Na niej ułóż mięso. Pieczarki wraz z jedną cebulą pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż oba składniki. W trakcie smażenia przypraw je solą oraz pieprzem.

Składniki rozłóż na kotletach. Umytego pomidora pokrój w cienkie plastry i ułóż je na pieczarkach. Kotlety zapiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i rozsyp go po wierzchu kotletów.

Całość ponownie zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, tym razem rób to przez 15 minut. Wierzch kotletów posyp drobno posiekaną natką pietruszki i podawaj je na obiad. Zachwyt domowników gwarantowany. Sprawdź także przepis na letnie gołąbki oraz dowiedz się, jaka ryba jest najzdrowsza.

danie ze schabu.jpg
Fot. YouTube/szybka kuchnia