Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Polacy nie wyobrażają sobie bez niego świąt, a nie każdy może go jeść. Te osoby powinny go unikać
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.12.2024 18:44

Polacy nie wyobrażają sobie bez niego świąt, a nie każdy może go jeść. Te osoby powinny go unikać

makowiec
Fot. Canva

Już niedługo na naszych wigilijnych stołach zagości wiele wyjątkowym smakołyków. Do jednym z nich należy makowiec i kutia. Niestety nie każdy może jeść te rarytasy. Powód jest poważny.

Mak pyszny, ale niebezpieczny

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez kutii, klusek z makiem, czy wybornego makowca. Na te potrawy wigilijne czekamy przecież cały rok. Mają wyjątkowy smak i są niezwykle lubiane. Masa makowa jest tu nieodzownym składnikiem.

Charakterystyczny smak, jednak nie każdemu służy. Wiele osób powinno uważać na spożywanie maku, a nawet wykluczyć ten produkt z diety. To może nieco dziwić, bo niebieski mak uważany jest za żywność, którą można zaliczyć do superfoods.

kutia
Fot. Canva
Ta sałatka jest lepsza niż jarzynowa i bankietowa. Główny składnik zaskakuje niemal wszystkich

Uważaj na mak

Mak zawiera tryptofan, który jest aminokwasem. Jak wpływa na nasz organizm? Działa na układ nerwowy, poprawia jakość snu i ogólne samopoczucie. Zawiera też sporą dawkę potasu i obniża ciśnienie krwi. Śmiało po dania z makiem mogą sięgać osoby, które ograniczają spożycie mięsa.

Mak służy też tym, którzy narażeni są na stres i przepracowanie. Wszystko dlatego, że mak dostarczy magnezu i wapnia. Oczywiście też mnóstwo smaku, który tak lubimy w słodkich makowcach, kutii, czy w kluskach z makiem. Jednak niektóre osoby muszą się powstrzymać przed jedzeniem maku.

Mak nie dla każdego

Mak zawiera alkaloidy, które mogą wykazywać działanie narkotyczne. Dlatego maku nie można podawać dzieciom do 2 roku życia. Z jedzenie tego produktu muszą zrezygnować też kobiety w ciąży i karmiące. Warto pamiętać, że mak jest ciężkostrawny, Dlatego nie powinny go jeść osoby z problemami gastrycznymi. 

Mak jest kaloryczny, więc na ten produkt muszą uważać osoby, które walczą z nadwagą i otyłością. Warto zrezygnować z kupnej masy makowej, bo zawiera dużo cukru i sztucznych wzmacniaczy. Domową masę makową zrobimy z maku, rodzynek, orzechów włoskich i cukru waniliowego. Taka będzie najlepsza i najzdrowsza. Pisaliśmy o tym, jak zrobić malinową chmurkę. Polecaliśmy też sposób na doskonałe kotlety rybne. 

makowiec
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: pysznosci.pl