Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polacy popełniają błędy robiąc pierogi. Babcia Zosia wyczytała ze starego zeszytu wskazówki

Polacy popełniają błędy robiąc pierogi. Babcia Zosia wyczytała ze starego zeszytu wskazówki

Polacy popełniają błędy robiąc pierogi
canva/angorius

Pierogi przyrządzone z miękkiego i elastycznego ciasta będą znakomite. Nawet najlepszy farsz nie uratuje mącznych wyrobów, które są twarde i rozpadają się. Z recepturą babci Zosi przygotujecie puszyste i rozpływające się w ustach rarytasy. Wszystko za sprawą dwóch patentów — rezygnacji z jajka i podgrzania wody. Sprawdźcie koniecznie.

Sekretem smacznych pierogów jest miękkie i elastyczne ciasto. Babcia Zosia wie doskonale, że aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy, nie można do niej dodać jajka i zimnej wody. Zamiast tego radzi, by zadbać o kilka innych szczegółów.

Przepis na ciasto na pierogi według babci Zosi

Z podanych proporcji przygotujecie około 50 pierogów o średnicy 4 cm.

Składniki:

  • 100 ml wody

  • 200 ml mleka

  • 500 g mąki tortowej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Mleko i woda na pierogowe ciasto muszą być ciepłe. Przed rozpoczęciem wyrabiania ogrzewamy je razem w jednym garnuszku. W międzyczasie przesiewamy przez sito obie mąki, tworząc kopczyk z dołkiem.

Wlewamy do niego olej, po czym dodajemy zawartość garnka. Na koniec całość solimy i przystępujemy do zagniatania ciasta. Gdy jego składniki się połączą, rozwałkowujemy je na cienki placek i przy pomocy kieliszka wykrawamy okręgi o średnicy 4 cm.

Faszerujemy i starannie zlepiamy pierogi, po czym gotujemy je do miękkości. Wystarczy kilka minut od wypłynięcia wyrobu na powierzchnię wody. Podajemy z pasującą okrasą. Smacznego.

Więcej informacji na temat przyrządzania pierogów znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule wyjaśniamy, czym skutkuje dodanie oleju do ciasta na ten rarytas. Ten natomiast zdradza jak przygotować je bez dodatku nabiału.

Pierogi będą się dobrze zlepiać, jeśli przygotujecie elastyczne ciasto
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wielkiezarcie