Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pomidory koktajlowe w zalewie słodko- kwaśnej. Przepis krok po kroku
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 06.09.2022 19:06

Pomidory koktajlowe w zalewie słodko- kwaśnej. Przepis krok po kroku

pomidory w zalewie
Canva / kirilllutz

Pomidory w zalewie słodko- kwaśniej to niebanalny sposób na zakonserwowanie na zimę tych warzyw. Takie pomidorki możemy zrobić w zasadzie każdej drobnej ich odmiany. Wystarczą dwa tygodnie marynowania aby pomidory w zalewie słodko-kwaśniej cieszyły nasze podniebienie jako dodatek obiadowy lub imprezowa przystawka.

Pomidory w zalewie są proste do wykonania i nie wymagają żadnych trudnodostępnych składników. Sekretem udanych pomidorów w zalewie są odpowiednio dobrane proporcje składników marynaty, a także przypraw. Nutki pikanterii możemy dodać za pomocą dołożonej do słoika ostrej papryczki.

Czego potrzebujesz do zrobienia obłędnych pomidorów w zalewie

Składniki:

  • 1 kg małych pomidorków koktajlowych

  • 2 łyżeczki ziaren kolendry

  • 4 liście laurowe

  • 5-6 ząbków czosnku

  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego

  • pół garści kulek ziela angielskiego

  • kilka gałązek kopru

  • opcjonalnie jedna ostra papryczka

  • oliwa z oliwek

Na zalewę:

  • 1 litr wody

  • 1/3 szklanki octu

  • 1 czubata łyżka soli

  • 1 szklanka cukru

Pomidory w zalewie- proste i pyszne

W wyparzonych i osuszonych słoikach rozłóż proporcjonalnie przyprawy, Czosnek obierz i poprzekrawaj każdy ząbek na ćwiartki. Jeśli chcesz, aby Twoje pomidory w zalewie miały pikantną nutę, do każdego słoika dodaj także ostrą papryczkę pokrojona w paski.

Pomidory umyj, usuń szypułki. Każdego pomidorka delikatnie ponakłuwaj wykałaczką. Dzięki temu marynata dobrze wniknie w warzywa, a nasze pomidory w zalewie będą miały wyjątkowo bogaty smak. Pomidorki porozdzielaj równomiernie do słoików, a do każdego z nich dodaj łyżkę oliwy.

Wodę zagotuj, a następnie dodaj do niej cukier oraz sól. Gotuj do momentu rozpuszczenia. Po tym czasie wyłącz gaz i dodaj do wody ocet. Zalej wciąż gorącą marynatą przygotowane w słoikach pomidory.

Słoiki dokładnie pozakręcaj. Postaw je na nakrętkach do momentu ostudzenia. Tak przygotowane pomidory w zalewie przełóż do spiżarki. Pomidorki gotowe do spożycia będą po ok. 2 tygodniach. Wypróbuj nasz przepis na cukinię w oryginalnej zalewie. Kiszone pomidory także pozytywnie zaskoczą niejednego łakomczucha.

Canva / JackF
Canva / JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: