Pomidory koktajlowe w zalewie słodko- kwaśnej. Przepis krok po kroku
Pomidory w zalewie słodko- kwaśniej to niebanalny sposób na zakonserwowanie na zimę tych warzyw. Takie pomidorki możemy zrobić w zasadzie każdej drobnej ich odmiany. Wystarczą dwa tygodnie marynowania aby pomidory w zalewie słodko-kwaśniej cieszyły nasze podniebienie jako dodatek obiadowy lub imprezowa przystawka.
Pomidory w zalewie są proste do wykonania i nie wymagają żadnych trudnodostępnych składników. Sekretem udanych pomidorów w zalewie są odpowiednio dobrane proporcje składników marynaty, a także przypraw. Nutki pikanterii możemy dodać za pomocą dołożonej do słoika ostrej papryczki.
Czego potrzebujesz do zrobienia obłędnych pomidorów w zalewie
Składniki:
1 kg małych pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki ziaren kolendry
4 liście laurowe
5-6 ząbków czosnku
2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
pół garści kulek ziela angielskiego
kilka gałązek kopru
opcjonalnie jedna ostra papryczka
oliwa z oliwek
Na zalewę:
1 litr wody
1/3 szklanki octu
1 czubata łyżka soli
1 szklanka cukru
Pomidory w zalewie- proste i pyszne
W wyparzonych i osuszonych słoikach rozłóż proporcjonalnie przyprawy, Czosnek obierz i poprzekrawaj każdy ząbek na ćwiartki. Jeśli chcesz, aby Twoje pomidory w zalewie miały pikantną nutę, do każdego słoika dodaj także ostrą papryczkę pokrojona w paski.
Pomidory umyj, usuń szypułki. Każdego pomidorka delikatnie ponakłuwaj wykałaczką. Dzięki temu marynata dobrze wniknie w warzywa, a nasze pomidory w zalewie będą miały wyjątkowo bogaty smak. Pomidorki porozdzielaj równomiernie do słoików, a do każdego z nich dodaj łyżkę oliwy.
Wodę zagotuj, a następnie dodaj do niej cukier oraz sól. Gotuj do momentu rozpuszczenia. Po tym czasie wyłącz gaz i dodaj do wody ocet. Zalej wciąż gorącą marynatą przygotowane w słoikach pomidory.
Słoiki dokładnie pozakręcaj. Postaw je na nakrętkach do momentu ostudzenia. Tak przygotowane pomidory w zalewie przełóż do spiżarki. Pomidorki gotowe do spożycia będą po ok. 2 tygodniach. Wypróbuj nasz przepis na cukinię w oryginalnej zalewie. Kiszone pomidory także pozytywnie zaskoczą niejednego łakomczucha.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Mięciutki i soczysty pieczony schab. Sekretem mleczna marynata
Strzelczyk pokazał, jak zrobić zapiekankę proboszcza. W roli głównej szynka i ziemniaki
Prosty pasztet z pieczarek i jajek. Doskonały dodatek do kanapek