Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Posiekaj młodą kapustę i dodaj 2 sezonowe przysmaki. Surówka lepsza niż z restauracji
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.06.2023 22:03

Posiekaj młodą kapustę i dodaj 2 sezonowe przysmaki. Surówka lepsza niż z restauracji

siekanie kapusty na surówkę
screen z filmu na kanale YouTube PIOTR- GOTOWANIE JEST PROSTE

Znamy najlepszy przepis na warzywny dodatek do obiadu. Mowa oczywiście o surówce z młodej kapusty. Ten typowo sezonowy przysmak ucieszy każdego smakosza. Ciesz się nią, póki dostępne są wszystkie niezbędne składniki.

Surówka z młodej kapusty przebija wszystkie inne

Surówka z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Poza chrupiącym i apetycznym warzywem znajdziemy w niej soczystego ogórka i charakterne rzodkiewki. Do tego nieco przypraw i lekki, kremowy jogurt. Ani się spostrzeżesz, jak cała porcja zniknie z lodówki.

Pyszna surówka z młodej kapusty (której powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube PIOTR- GOTOWANIE JEST PROSTE) jest zdrowa i pełna witamin. Jej przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil. Będzie idealnie komponować się z daniami obiadowymi, ale również sprawdzi się do potraw z grilla. Kiedy raz jej spróbujesz, będziesz do tej receptury wracać regularnie. 

Dodajesz koper, chrzan, czosnek i sól do ogórków kiszonych? Za nic w świecie ich nie pasteryzuj

Przepis na surówkę z młodej kapusty

Składniki:

  • 1/2 młodej kapusty
  • 1 cały piękny ogórek
  • 10 - 12 rzodkiewek
  • 1 pęczek - cebula dymka
  • 1 pęczek świeżego koperku.
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru

Jak przygotować najlepszą surówkę z młodej kapusty?

Przygotuj warzywa na surówkę z młodej kapusty. W tym celu główkę kapusty oczyść i przekrój na 4 części. 2 z nich pokrój na cienkie paski. Całość przełóż do dużej miski.

Cebulę dymkę do surówki z młodej kapusty drobno posiekaj łącznie ze szczypiorem. Dołóż ją do salaterki. Zielonego ogórka wyszoruj i pokrój w półplasterki. Również to warzywo dodaj do posiekanej kapusty.

Pęczek koperku posiekaj, a rzodkiewki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Rozdrobnionego ogórki z kapustą dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Oprósz je także odrobiną cukru. Całość wymieszaj i zalej jogurtem.

Koperek z rzodkiewką także dopraw. Dołóż je do zawartości miski z surówką z młodej kapusty. Wszystkie składniki jeszcze raz starannie wymieszaj. Surówka gotowa jest do podania od razu po przyrządzeniu. Takiej wersji smażonej młodej kapusty jeszcze nie próbowaliście. Kiszonka z sezonowego warzywa to prawdziwy kulinarny hit.

surówka z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka.png
Canva / MikeCherim

Źródło: YouTube PIOTR-GOTOWANIE JEST PROSTE