Posiekaj młodą kapustę i dodaj 2 sezonowe przysmaki. Surówka lepsza niż z restauracji
Znamy najlepszy przepis na warzywny dodatek do obiadu. Mowa oczywiście o surówce z młodej kapusty. Ten typowo sezonowy przysmak ucieszy każdego smakosza. Ciesz się nią, póki dostępne są wszystkie niezbędne składniki.
Surówka z młodej kapusty przebija wszystkie inne
Surówka z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Poza chrupiącym i apetycznym warzywem znajdziemy w niej soczystego ogórka i charakterne rzodkiewki. Do tego nieco przypraw i lekki, kremowy jogurt. Ani się spostrzeżesz, jak cała porcja zniknie z lodówki.
Pyszna surówka z młodej kapusty (której powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube PIOTR- GOTOWANIE JEST PROSTE) jest zdrowa i pełna witamin. Jej przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil. Będzie idealnie komponować się z daniami obiadowymi, ale również sprawdzi się do potraw z grilla. Kiedy raz jej spróbujesz, będziesz do tej receptury wracać regularnie.
Dodajesz koper, chrzan, czosnek i sól do ogórków kiszonych? Za nic w świecie ich nie pasteryzujPrzepis na surówkę z młodej kapusty
Składniki:
- 1/2 młodej kapusty
- 1 cały piękny ogórek
- 10 - 12 rzodkiewek
- 1 pęczek - cebula dymka
- 1 pęczek świeżego koperku.
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- sól i pieprz czarny do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru
Jak przygotować najlepszą surówkę z młodej kapusty?
Przygotuj warzywa na surówkę z młodej kapusty. W tym celu główkę kapusty oczyść i przekrój na 4 części. 2 z nich pokrój na cienkie paski. Całość przełóż do dużej miski.
Cebulę dymkę do surówki z młodej kapusty drobno posiekaj łącznie ze szczypiorem. Dołóż ją do salaterki. Zielonego ogórka wyszoruj i pokrój w półplasterki. Również to warzywo dodaj do posiekanej kapusty.
Pęczek koperku posiekaj, a rzodkiewki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Rozdrobnionego ogórki z kapustą dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Oprósz je także odrobiną cukru. Całość wymieszaj i zalej jogurtem.
Koperek z rzodkiewką także dopraw. Dołóż je do zawartości miski z surówką z młodej kapusty. Wszystkie składniki jeszcze raz starannie wymieszaj. Surówka gotowa jest do podania od razu po przyrządzeniu. Takiej wersji smażonej młodej kapusty jeszcze nie próbowaliście. Kiszonka z sezonowego warzywa to prawdziwy kulinarny hit.
Źródło: YouTube PIOTR-GOTOWANIE JEST PROSTE