Posiekaj pekinke i zalej tym sosem. Ta surówka jest doskonała
Żegnaj, tradycyjna surówko z marchewki i jabłka! Witaj, kapusto pekińska! To niedoceniane warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach i dzięki tej prostej surówce z pewnością zacznie.
Surówka z kapusty pekińskiej
Nazwa tego warzywa nie wzięła się znikąd. Kapusta pekińska rzeczywiście przechodzi drugą młodość dzięki wysypowi azjatyckich dań. W niektórych jest po prostu zamiennikiem kapusty chińskiej, znanej szerzej jako pak choi. Kiedy indziej jednak, jak w wypadku genialnej koreańskiej kapusty kiszonej kimchi, to właśnie ona jest w roli głównej.
Ale także miłośnicy bardziej tradycyjnych przepisów powinni częściej sięgać po kapustę pekińską. Choć obie są lekkimi i niskokalorycznymi roślinami, to właśnie ona wygrywa w konkurencji małej liczby kalorii. Jest też znacznie bogatsza choćby w wapń.
Biorę szynkę i ser i zawijam w ciasto francuskie. Taka kolacja jest hitem w moim domuPyszna sałatka z kapusty pekińskiej
Mięsiste, chrupiące liście kapusty pekińskiej świetnie smakują nawet bez dressingu, jedynie skropione octem winnym lub sokiem z cytryny. Warzywo to jest też jednak doskonałą bazą bardziej esencjonalnych surówek, takich jak ta na bazie jogurtu.
Składniki
- ½ dużej główki kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 marchewki
- 3 łyżki pestek dyni
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 30 ml soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżka cukru
- Sól, pieprz
Surówka z jogurtem
Jogurt, olej, sok z cytryny i musztardę energicznie mieszamy w miseczce. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy do lodówki.
Liście kapusty rozdzielamy, kroimy wzdłuż na centymetrowej szerokości paski i siekamy w kostkę. Kapustę zasypujemy cukrem i odstawiamy na bok.
Jabłko i marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Jabłko obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Jabłko i paprykę kroimy w drobną kostkę.
Kapustę odcedzamy i wyciskamy z nadmiaru wilgoci. W misce łączymy ją z pozostałymi warzywami. Mieszamy z jogurtowym sosem na co najmniej 20 minut przed podaniem. Surówkę posypujemy pestkami dyni.
Wypróbuj też przepisy na ciasto marchewkowe i rosół Magdy Gessler.