Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Posiekaj pekinke i zalej tym sosem. Ta surówka jest doskonała
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.10.2024 06:00

Posiekaj pekinke i zalej tym sosem. Ta surówka jest doskonała

Siekanie kapusty pekińskiej
Fot. YouTube/PrzySmaki

Żegnaj, tradycyjna surówko z marchewki i jabłka! Witaj, kapusto pekińska! To niedoceniane warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach i dzięki tej prostej surówce z pewnością zacznie.

Surówka z kapusty pekińskiej

Nazwa tego warzywa nie wzięła się znikąd. Kapusta pekińska rzeczywiście przechodzi drugą młodość dzięki wysypowi azjatyckich dań. W niektórych jest po prostu zamiennikiem kapusty chińskiej, znanej szerzej jako pak choi. Kiedy indziej jednak, jak w wypadku genialnej koreańskiej kapusty kiszonej kimchi, to właśnie ona jest w roli głównej.

Ale także miłośnicy bardziej tradycyjnych przepisów powinni częściej sięgać po kapustę pekińską. Choć obie są lekkimi i niskokalorycznymi roślinami, to właśnie ona wygrywa w konkurencji małej liczby kalorii. Jest też znacznie bogatsza choćby w wapń.

kapusta pekińska

Biorę szynkę i ser i zawijam w ciasto francuskie. Taka kolacja jest hitem w moim domu

Pyszna sałatka z kapusty pekińskiej

Mięsiste, chrupiące liście kapusty pekińskiej świetnie smakują nawet bez dressingu, jedynie skropione octem winnym lub sokiem z cytryny. Warzywo to jest też jednak doskonałą bazą bardziej esencjonalnych surówek, takich jak ta na bazie jogurtu.

Składniki

  • ½ dużej główki kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 30 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka cukru
  • Sól, pieprz

Surówka z jogurtem

Jogurt, olej, sok z cytryny i musztardę energicznie mieszamy w miseczce. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy do lodówki.

Liście kapusty rozdzielamy, kroimy wzdłuż na centymetrowej szerokości paski i siekamy w kostkę. Kapustę zasypujemy cukrem i odstawiamy na bok.

Jabłko i marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Jabłko obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Jabłko i paprykę kroimy w drobną kostkę.

Kapustę odcedzamy i wyciskamy z nadmiaru wilgoci. W misce łączymy ją z pozostałymi warzywami. Mieszamy z jogurtowym sosem na co najmniej 20 minut przed podaniem.

Wypróbuj też przepisy na ciasto marchewkowe i rosół Magdy Gessler.

surówka z kapusty