Poznajesz jaka zupa jest na zdjęciu? Natrafiłam na mistrzowski przepis. Idealnie rozgrzewa w zimowe dni
Zupa jesienią jest obowiązkowa. Nie pomyślałam jednak nigdy, że można ją zrobić z tak prostego zestawu składników. Gdy odkryłam prosty przepis rodzinny znajomego z Łodzi, musiałam spróbować. Danie od razu mnie zachwyciło.
Prosta i smaczna zupa regionalna
W końcówce roku nie wyobrażam sobie dnia bez smacznej zupy. Rzadko jednak wracam do znanych smaków, stawiając na kulinarne eksperymenty i testowanie nowych przepisów. Kiedy więc znajomy powiedział mi o daniu, które nie wymaga wielu przygotowań, nie mogłam sobie odpuścić gotowania.
O ile pomidorowa czy ogórkowa znane są raczej w całej Polsce — choć i one różnią się przecież sposobem podania — tak zalewajka niekoniecznie. Znajomy zapewnił mnie, że jest to oryginalny przepis. Gdyby jednak nawet nie był — zupa jest tak przyjemna, że po prostu grzech będzie jej nie spróbować.
Kiedy spodziewam się gości, robię to proste ciasto. Zajmuje tylko 15 minut, nie muszę nawet włączać piekarnikaPrzepis na regionalną zupę z maślanką
Składnikiem, którego nigdy nie dodawałam do zup, jest maślanka. Zawsze wydawała mi się raczej mlecznym napojem dość pozbawionym smaku. Dałam jej jednak szansę i w tej zupie zdziałała cuda. Podobnie zresztą jak wędzona kiełbasa. Zbierzcie produkty i koniecznie zalewajkę gotujcie. Rodzina będzie ją zajadać ze smakiem.
Składniki:
- 350 g kiełbasy wędzonej
- 1 kg ziemniaków
- 1 większa cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr maślanki
- 300 ml zimnej wody
- 20 g mąki pszennej
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Z kilka składników w mig wyczarujecie pyszną zupę, która sprawi, że zapomnicie o głodzie na długie godziny. Przygotujcie duży garnek oraz patelnię i koniecznie spróbujcie. Rodzina wam podziękuje.
Jak zrobić sycącą zupę? Zalewajka z łódzkiego jest idealna
Zaczynam od pokrojenia kiełbasy w talarki i cebuli w niewielką kostkę. Smażę je na dnie dużego garnka na niewielkiej ilości oleju — około 1 łyżki. Ziemniaki obieram i myję, rozdrobnione w niewielkie sześciany gotuję we wrzątku, aż będą półtwarde.
Wtedy całość przelewam do zrumienionej kiełbasy z cebulą. Wlewam wodę i wrzucam przyprawy w kawałku oraz zgrubnie pokrojony czosnek bez łupiny. Doprowadzam do wrzenia. Maślankę mieszam z mąką pszenną.
Hartuję ją niewielką porcją zupy z garnka, a następnie dodaję do dania. Przyprawiam wszystko majerankiem, solą i pieprzem. Zalewajka z województwa łódzkiego jest gotowa do podania.
Jak podawać zupę zalewajkę?
Zdaniem kolegi idealnie tutaj pasują jajka w dowolnej postaci — sadzone, na miękko lub twardo czy w koszulce. Moja rodzina byłą jednak niecierpliwa i zjedliśmy ja z pajdą świeżego chleba żytniego. Posiłek był znakomity.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy. Polecam nietuzinkową pomidorową z czerwoną soczewicą. Na chłody dobra jest także solanka z boczniakami — to jedna z moich ulubionych potraw.
Źródło: IG/milosc_od_kuchni