Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Poznajesz jaka zupa jest na zdjęciu? Natrafiłam na mistrzowski przepis. Idealnie rozgrzewa w zimowe dni

Poznajesz jaka zupa jest na zdjęciu? Natrafiłam na mistrzowski przepis. Idealnie rozgrzewa w zimowe dni

Zupa zalewajka
IG/milosc_od_kuchni

Zupa jesienią jest obowiązkowa. Nie pomyślałam jednak nigdy, że można ją zrobić z tak prostego zestawu składników. Gdy odkryłam prosty przepis rodzinny znajomego z Łodzi, musiałam spróbować. Danie od razu mnie zachwyciło.
 

Prosta i smaczna zupa regionalna

W końcówce roku nie wyobrażam sobie dnia bez smacznej zupy. Rzadko jednak wracam do znanych smaków, stawiając na kulinarne eksperymenty i testowanie nowych przepisów. Kiedy więc znajomy powiedział mi o daniu, które nie wymaga wielu przygotowań, nie mogłam sobie odpuścić gotowania.

O ile pomidorowa czy ogórkowa znane są raczej w całej Polsce — choć i one różnią się przecież sposobem podania — tak zalewajka niekoniecznie. Znajomy zapewnił mnie, że jest to oryginalny przepis. Gdyby jednak nawet nie był — zupa jest tak przyjemna, że po prostu grzech będzie jej nie spróbować.

składniki do zupy.jpg
Canva / Flavia Novais
Kiedy spodziewam się gości, robię to proste ciasto. Zajmuje tylko 15 minut, nie muszę nawet włączać piekarnika

Przepis na regionalną zupę z maślanką

Składnikiem, którego nigdy nie dodawałam do zup, jest maślanka. Zawsze wydawała mi się raczej mlecznym napojem dość pozbawionym smaku. Dałam jej jednak szansę i w tej zupie zdziałała cuda. Podobnie zresztą jak wędzona kiełbasa. Zbierzcie produkty i koniecznie zalewajkę gotujcie. Rodzina będzie ją zajadać ze smakiem.

Składniki:

  • 350 g kiełbasy wędzonej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr maślanki
  • 300 ml zimnej wody
  • 20 g mąki pszennej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Z kilka składników w mig wyczarujecie pyszną zupę, która sprawi, że zapomnicie o głodzie na długie godziny. Przygotujcie duży garnek oraz patelnię i koniecznie spróbujcie. Rodzina wam podziękuje.

Jak zrobić sycącą zupę? Zalewajka z łódzkiego jest idealna

Zaczynam od pokrojenia kiełbasy w talarki i cebuli w niewielką kostkę. Smażę je na dnie dużego garnka na niewielkiej ilości oleju — około 1 łyżki. Ziemniaki obieram i myję, rozdrobnione w niewielkie sześciany gotuję we wrzątku, aż będą półtwarde.

Wtedy całość przelewam do zrumienionej kiełbasy z cebulą. Wlewam wodę i wrzucam przyprawy w kawałku oraz zgrubnie pokrojony czosnek bez łupiny. Doprowadzam do wrzenia. Maślankę mieszam z mąką pszenną.

Hartuję ją niewielką porcją zupy z garnka, a następnie dodaję do dania. Przyprawiam wszystko majerankiem, solą i pieprzem. Zalewajka z województwa łódzkiego jest gotowa do podania.

Jak podawać zupę zalewajkę?

Zdaniem kolegi idealnie tutaj pasują jajka w dowolnej postaci — sadzone, na miękko lub twardo czy w koszulce. Moja rodzina byłą jednak niecierpliwa i zjedliśmy ja z pajdą świeżego chleba żytniego. Posiłek był znakomity.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy. Polecam nietuzinkową pomidorową z czerwoną soczewicą. Na chłody dobra jest także solanka z boczniakami — to jedna z moich ulubionych potraw.

Zupa zalewajka z kiełbasą.jpg
IG/milosc_od_kuchni

Źródło: IG/milosc_od_kuchni 

Tagi: Zupa Przepis